Foto: Printscreen RTS

Današnja posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu izazvala je posebnu pažnju regionalnih medija ne zbog stavova koji bi išli u prilog „odbrani“ Kosova već zbog scena koje ne priliče državi koja iole drži do vrednosti parlamentarizma, zdravog dijaloga, demokratskih vrednosti.

Usijana atmosfera između poslanika vlasti i opozicije umalo nije dovela do ozbiljnijih incidenata, što je privuklo pažnju regionalnih medija, piše Danas.

Jutarnji list piše da je nakon obraćanja opozicionih zastupnika, Vučić izgubio živce i počeo vikati na njih: „Došli ste da me tučete, je li? Sram vas bilo!“.

Prenose i Vučićevu izjavu da je „najteže za nas da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, naglasivši kako Beograd „ne može sprečiti prijem Kosova u Savet Evrope i NATO“.

Index.hr prenosi tekst sa porukom: „Opšti haos u parlamentu Srbije, umalo tuč, Vučić potpuno pobesneo“.

„U jednom je trenutku gotovo izbila prava tuča između zastupnika vlasti i opozicije. Najpre je došlo do verbalnog obračuna, a onda i do naguravanja. Sve se odvijalo ispred Vučićevog stola. Opozicione zastupnike nazivao je huliganima i lopovima“.

Nakon „Vučićevog urlanja“, piše index, opozicija je skandirala: „Ne damo Kosovo!“. Viču: „Ostavka, ostavka!“.

„Pustite ih neka rade što hoće, kažu nema ih u velikim medijima, gostuju više od svih. E sad da vam kažem, kažu došli smo do non papera. Kažu, mora se pokazati, a to je neslužbeni diplomatski papir… Nisam fasciniran nešto, što biste? Da me tučete? Da se vi pitate, prodali biste Kosovo odavno“, poručio je Vučić i rekao zastupniku Milošu Jovanoviću da je huligan.

Slobodna bosna piše o fizičkom obračunu naprednjaka sa opozicijom i Vučićevom vređanju poslanika. Teške reči eskalirale su gotovo u haos kada su poslanici opozicije krenuli da reklamiraju povredu poslovnika i krenuli sa njima do stola predsedavajućeg. „Ako dođe do toga Kosovo u UN ili ne, za mene kao predsednika Ustav je sveto pismo, kapitulacija i predaja nisu opcija, i znam šta ću da učinim“, rekao je Vučić, prenosi Slobodna bosna.

„Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je ustavom zagarantovan, znam šta mi je činiti, jer ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Srbija je važna, biću uvek na strani Srbije, Vučić nije važan. Živela Srbija, predaja nije opcija“, dodao je Vučić na kraju obraćanja.

Sarajevsko Oslobođenje piše kako je Vučić je nekoliko puta povisio ton, napao košarkašku legendu Vlada Divca, ali i pio kafu u šoljici s likom vuka. S druge strane, u jednom trenutku salom je odjekivalo „izdajice“, a izbila je i tuča.

Podgorička Pobjeda piše o „potpunom haosu u Skupštini Srbije“ koji je usledio u popodnevnom delu rasprave, kada su poslanici opozicije, pre svega Dveri i Zavetnika, krenuli ka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U ovoj gunguli, koja je trajala oko 15 minuta, u salu je ušlo i skupštinsko obezbeđenje.

Opširnije u tekstu Danasa.

BONUS VIDEO: Trenutak kada nastaje haos u Skupštini i poslanik Đukanović koji preti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar