Nakon obraćanja opozicionih predstavnika, na koje je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić došlo je najpre verbalnog, a onda i fizičkog obračuna između poslanika vlasti i opozicije. Evo kratkog pregleda kako je došlo do sukoba u Skupštini.

Sve događaje sa današnje sednice Skupštine pratite uživo na blogu Nova.rs

Kako je došlo do haosa u Skupštini?

Vučić je nakon obraćanja opozicionih predstavnika gotovo u potpunosti izgubio „živce“ i krenuo praktično da viče na opozicione predstavnike.

„Možete da zamislite kako je uljudno ponašanje ovo navijanje sa poslovnikom. Vi ste Kosovo dali, a mi ga branimo. Lažovi jedni. Pošto ste već predali Kosovo i Metohiju, ja ću da objasnim kako ćemo da izlečimo Kosovo i Metohiju. Narod treba da vidi ovo vaše huligansko ponašanje…. Više puta ste počinili najveću izjavu i pri tome ostajete… Oni nam drže predavanje o patriotizmu i Srbiji“, poručio je Vučić i krenuo da pokazuje papire iz albanskih medija koji su objavili fotografije opozicionih transparenata iz Skupštine.

„Pustite ih neka rade šta hoće, kažu nema ih u velikim medijima, gostuju više od svih. E sad da vam kažem, kažu došli smo do nonpejpera. Kažu mora to da se pokaže, a to je neoficijelni diplomatski papir… Nisam fasciniran nešto, šta biste da me bijete? Da se vi pitate prodali biste Kosovo odavno, poručio je Vučić i rekao poslaniku Jovanoviću da je huligan.

Foto:RTS

Ujedno, dok je trajala diskusija i rasprava, svi opozicioni poslanici su ustali i pokazivali transparente ispred Vučića i reklamirali povredu poslovnika.

„Najveće huligansko ponašanje pokazuje Jovanović, lupa nogama“

„Kažete ZSO u skladu sa ustavom Kosova, lagali ste i obmanuli javnost, oni udaraju u klupe i pevaju navijačke pesme. Valjda su mislili da im se neko desi. Za mene je Kosovo srce Srbije, njima poslovnik i pare od Kolubare. A inače da znate da najveće huligansko ponašenje pokazuje Jovanović (DSS), koji lupa nogama i rukama. koji je izdao Kosovo na tacni 2008. godine. Mi spašavamo šta se spasti može… Ja sam govorio o povlačenju barikada, jer pojma nemate ništa o tome, rekao je Vučić, a za to vreme je opozicija krenula da traži ostavku predsednika Srbije.

Dok su trajale rasprava između predsednika i opozicije, Vučić je rekao da opozicija ništa nema pojma o Kosovu, barikadama…. Tada je opozicijam sa poslovnicima krenula da ih reklamira i onda je nastao haos.

U jednom trenutku došlo je praktično do tuče između poslanika vlasti i opozicije ispred stola predsednika Aleksandra Vučića kada su se najpre verbalno, a onda i fizički obračunali poslanici vlasti i opozicije. Među prvima u reklamiranje poslovnika i dodatno razrešenje sukoba krenuli su poslanici Dveri među kojima je bio Ivan Kostić, poslanik Novog DSS Miloš Jovanović, poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, ali su odmah dotrčali poslanici SNS Vladimir Đukanović, kao i poslanici Stefan Krkobabić, Milenko Jovanov, Đorđe Todorović.

Upravo je Todorović krenuo da oštro vređa poslanike opozicije što se čulo tokom zasedanja.

U tom mometnu su ka opoziciji krenuli poslanici vlasti i krenuli da se guraju sa opozicijom uz neprimeren rečnik. Naravno, nije izostala ni reakcija predsednika Vučića.

„Je l to najbolje što ste smislili Zavetnici, Dveri i ostali. Jeste zato došli da pokažete huligansko ponašanje“, rekao je Vučić nakon čega je nastavljeno guranje i upotreba teških reči.

Bonus video: Delovi govora Radomira Lazovića zbog kojih je Vučić grizao donju usnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare