Đorđe Vukadinović i Boban Stojanović
Đorđe Vukadinović i Boban Stojanović Foto: N1

Politikolog Boban Stojanović, politički analitičar Đorđe Vukadinović i stručnjak za marketing Igor Avžner ocenili su u emisiji "Da razumemo" da će se aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo sigurno kandidovati na predstojećim izborima, kao i da računa da će pobediti u prvom krugu. Oni su procenili da bi za njega odlazak u drugi krug izbora "bio ravan porazu". Odugovlačenje kandidature Vučića vide kao deo strategije, i napominju da će i ubuduće SPS imati značajnu ulogu prilikom formiranja skupštinske većine i Vlade Srbije.

Igor Avžner procenjuje da kod Aleksandra Vučića ne postoji dilema i da će se on kandidovati sigurno na predstojećim izborima.

„Mislim samo da je to odugovlačenje. On je tu taktiku imao do sada nebrojeno puta. Podizanje tenzije, hoće li, neće li, to je svojstveno njemu i njegovom karakteru, pa je za očekivati da će on biti kandidat. Osim njega, čitava ta koalicija nema nijednu osobu koja bi mogla da parira bilo kome“, kaže on za N1.

Vukadinović se slaže sa ovim stavom, i ističe da je kandidovanje Vučića izvesno po svim osnovama.

„Mislim da se sve priprema, da kada on ‘utrči’, da ima šanse da pobedi u prvom krugu. Suština ovih izbora je da li Vučić dobija u prvom krugu ili će biti nateran ili oteran u drugi krug“, smatra Vukadinović.

Stojanović takođe predviđa kanidaturu Vučića.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

On je napomenuo da je aktuelni predsednik Srbije „poslednje dve, tri godine radio na tome da ovo budu izbori još jedni u nizu sa unapred poznatim pobednikom“.

Vukadinović je naveo da je za SNS ulazak u drugi krug predsedničkih izbora nešto što je „ravno porazu“.

On je komentarišući najmanje potencijalnih devet kandidata za predsedničke izbore kazao da „nije toliko važan broj, koliko je važan kvalitet“.

„Ako nemamo čoveka koji kao ‘neočekivana sila dolazi i rešava stvar’ onda treba da bude nekoliko, ali kredibilnih kandidata“, kaže Vukadinović i predviđa da Miša Vacić neće imati nijedan procenat glasova, odnosno da će mu rezultat na izborima biti u nivou statističke greške.

Predviđa da predsednik Aleksandar Vučić neće ići na tv duele, barem u prvom krugu, kako je bilo i do sada.

Ističe da za razliku od parlamentarnih izbora, gde postoji ‘rasipanje glasova’, na predsedničkim to nije slučaj, pa veliki broj kandidata može da doprinese odlasku u drugi krug.

Skreće pažnju da će izbornom rezultatu opozicionih kandidata doprineti i odluka eko koalicije „Moramo“ o eventualnoj podršci nekom od kandidata.

Vukadinović je ocenio da Zdravko Ponoš ima šanse za vrlo dobar rezultat, kao i da Srđan Škoro „može da bude ozbiljno iznenađenje“.

„Mislim da Vučić nije apsolutno siguran u svoju pobedu u prvom krugu“, smatra Vukadinović.

Stojanović zastupa stav da je neophodno da se napravi „politička borba jedan na jedan“, odnosno da je bolje da se aktuelnom predsedniku na izborima suprostavi opozicija sa jednim kandidatom.

„To je jedino što dodatno može da izvuče birače“, istakao je on za N1.

On je kritikovao opoziciju zbog velikog broja kandidata, i ilustruje primerom da dok svuda u svetu ovakvi izborni uslovi ujedinjuju opoziciju, u našoj zemlji se dešava suprotno.

Ovakava predizborna situacija ga podseća na 2017. godinu kada je, prema njegovom mišljenju, „bila ista priča sa vlašću i opozicijom“.

„Prosečnog povremenog birača neće izvući na predsedničke izbore osećaj da glasa programski za Boška ili Radulovića, da bi oni imali tri ili pet odsto. Birač će izaći kada njegov glas bude vredo više. A više će vredeti kada mesec dana pred izbore na Vučićevih 55, dobijete nekoga sa 40 odsto… Jedina stvar koja može da promeni situaciju je da se neko u narednih mesec dana pojavi sa 30 ili 40 posto. To bi dao efekat biračima, i izvukao dodatno ljude“, ocenio je Stojanović.

Govoreći o šansama Ponoša za uspeh, kaže da „on to može da uradi u Beogradu, zato što ljudi nisu pod tolikom propagandom“, ali sumnja da to može da se postigne van Beograda.

„Ne zbog kvaliteta Ponoša, Jankovića ili Škora, već zbog toga u kakvim izbornim uslovima će se oni odigrati“, precizira Stojanović.

Vukadinović je komentarišući šanse Vučića i broja opozicionih kandidata rekao da „ukoliko sadašnji predsednik ima dva miliona glasova, možemo slagati i preslagati druge kandidate kako hoćemo, Vučić će pobediti u prvom krugu“.

Avžner upozorava da „ne zna koliko su pouzdana istraživanja predizbornih kandidata u ovakvim uslovima“, i podseća da građani često ne daju iskrene odgovore.

Igor Avžner Foto: N1
Igor Avžner Foto: N1

„Građani već godinama žive u strahu i plaše se da daju odgovore koji nisu socijalno poželjni. Tako da se ja u ovom trenutku ne bih oslanjao na raznorazne rezultate anketa“, kaže on.

On je ocenio da je potpuno neravnopravno predstavljanje kandidata, kao i da će Vučić kad se bude kandidovao, „iskoristiti sva moguća oružja u svojstvu predsednika države i objavljivanja bilo čega što mu je u delokrugu rada“.

Avžner je istakao ulogu Ivice Dačića i SPS-a i predvideo da će „od njih zavisiti mnogo kako će biti podeljene karte u Skupštini Srbije i u Vladi“.

„On sada deluje iskreno u podršci Vučiću, ali to kako deluje u medijima, i šta će uraditi kroz svoju infrastrukturu i kroz svoje glasačko telo, to je sasvim drugo pitanje“, kaže on.

Govoreći o izborima u Beogradu, sagovornici N1 su ocenili da je Vladeta Janković ozbiljan kandidat, kao i da će uprkos najavama o kandidaturi Aleksandra Šapića, stvarni kandidat vlasti u Beogradu biti – Aleksandar Vučić, jer kako je podvukao Avžner, on je SNS-ov kandidat „od mesnih zajednica do predsednika Republike“.

BONUS VIDEO: Borko Stefanović i Vladan Glišić o predsedničkim kandidatima i deceniji vlasti SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare