Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji predstavio je danas u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću novu metodologiju proširenja EU, koju Srbija kao zemlja koja je odmakla u procesu pregovaranja može, ali i ne mora da prihvati. Vučić je nakon sastanka izjavio da su njegove simatije na strani nove metodologije, dok je Varheji rekao je proširenje EU na Zapadni Balkan najveći prioritet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao dobre razgovore sa evropskim komesarom za proširenjem Oliverom Varhejom. On je naveo da mu je Varheji predstavio prvi deo nove metodologije procesa pristupanja EU.

„Ne možemo da imamo u ovom trenutku sve parametre i zato ćemo nastaviti da proučavamo ovu metodologiju i svoje konačne odluke doneti u narednom periodu. Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovorima o članstvu sa EU, može da bira da li će da koristi pregovarački okvir koji je već potpisan ili će da prihvata novu metodologiju“, rekao je Vučić i dodao da su „njegove lične simpatije na strani nove metodologije“.

Kako prenosi N1, Vučić je naveo da je Srbija veoma zahvalna načelima na kojima svoju politiku prema Balkanu zasniva Evropska komisija.

„Verujemo da će se nastaviti proces evrointegracija, to je za nas od posebnog strateškog značaja“, izjavio je predsednik Srbije.

Varheji: Odnosi Srbije i Kosova ključno pitanje

Oliver Varheji je rekao da želi da osnaži poruke EU i veze sa zemljama na Balkanu, posebno sa onima koji su već u procesu pregovaranja.

„Ja želim da ubrzam taj napredak. Radićemo zajedno sa Srbijom kako bi postigli da do kraja mog mandata imamo bar jednu zemlju iz regiona spremnu za pristupanje“, poručio je Varheji.

Govoreći o novoj metodologiji, Varheji je rekao da su želeli da osveže proces koji će dati jasan pravac kuda treba da se ide.

Prema njegovim rečima, evropske politike treba da budu bolje upoznate i više da uzimaju u obzir proširenje na Zapadni Balkan, kao i da proces bude predvidljiviji kako za zemlje članice, tako i za zemlje koje imaju aspiracije da pristupe EU.

Varheji je ponovio da je obnovljena metodologije pristupnog procesa koja se zasniva na četiri principa (kredibilnost, predvidljivost, dinamika i političko vodjstvo) prvi stub strategije Evropske komisije.

Drugi element plana je otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom pre samita u Zagrebu, a treći je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za ceo Zapadni Balkan, koju žele da „stave na sto na zagrebačkom samitu u maju“.

Varheji je rekao da za ceo region odnosi Srbije i Kosova predstavljaju ključno pitanje.

„Lično sam spreman da pomognem. Znam da je osetljiva stvar i oprezan sam kad je reč o mešanju u to pitanje. Prvi korak mora Kosovo da napravi, a to je da ukine takse. Bez toga biće teško, možda i nemoguće da se obnove razgovori“, rekao je Varheji.

Evropska komisija juče je usvojila novu metodologiju proširenja EU koja predviđa grupisanje poglavlja po oblastima, koje se istovremeno otvaraju i zatvaraju. Za zemlje koje napreduju u sprovođenju reformi biće obezbeđen dodatni novac iz fondova EU, dok onim državama kod kojih nema pomaka sleduju kazne, poput uskraćivanja novca iz fondova, otvaranje privremeno zatvorenih poglavlja, zamrzavanje pregovora.