Ričard Grenel i Aleksandar Vučić FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Svega sedam dana od postizanja sporazuma o otvaranju avio linije Beograd – Priština, na pomolu je novi dogovor i to o otvaranju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i Kosova, a sve pod budnim oko predstavnika Sjedinjenih Američkih Država. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tvrdi da je reč o razgovorima o ekonomskim pitanjima, međutim, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, navodi za Nova.rs da nema onog razgovora sa Prištinom koji nije politički, te da postizanje dogovora o avio i železničkom saobraćaju u kratkom roku govori da se mnogo toga dešava iza zatvorenih vrata.

Susret delegacija u američkoj ambasadi  Berlinu organizovan posredstvom Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine.

Delegaciju Srbije, koju je predvodio Marko Đurić, činili su još i predstavnici resornog ministarstva i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja, dok su Prištinu u Berlinu predstavljali službenici kosovskog Ministarstva infrastrukture – Đem Veselji, direktor Odeljenja za drumski prevoz, i Ram Ćupeva, direktor Odeljenja za putnu infrastrukturu

Sastanak je trajao duže od tri sata, a o detaljima nisu za medije govorili ni predstavnici Beograda ni predstavnici Prištine.

Marko Đurić kratko je u izjavi za Tanjug naveo da se nada da će u predstojećem periodu „doći do konkretnih rešenja koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi građanima doneti korist“.

„Ne bavimo se novim Dejtonima, bavimo se ekonomskim pitanjima i time kako da se građanima Srbije na KiM olakša život, a o političkim odnosima Beograda i Prištine razgovaraćemo kada i ako Priština ukine takse“, rekao je Đurić uoči sastanka.

Đem Veselji, predstavnik Prištine, izjavio je da su razgovori bili dobri i da je ostvaren napredak.

„Dogovorili smo da pregovore zaključimo do kraja nedelje“, rekao je on.

Trampu stalo da sporazum bude potpisan

U kratkom roku, bar se tako činilo, pre samo nedelju dana sa kompanijom „Lufthanza“ sklopljen je sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu avio linije između Beograda i Prištine, koja je ukinuta pre više od 20 godina. Pismo o namerama takođe je potpisano u američkoj ambasadi u Berlinu, i to u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajena.

Sve ovo Aleksandru Popovu, direktoru Centra za regionalizam, govori da je Amerika preuzela primat oko vođenja dijaloga Beograda i Prištine, dok je Evropa, kako je naveo, troma i obuzeta samom sobom.

„Stiče se utisak da je lično Donaldu Trampu stalo da dogovor Beograda i Prištine uknjiži u svoj bilans uoči preizborne kampanje u SAD-u, a dogovorom o obnovi avio liniji pohvalio se i na Tviteru. Gledaće po svaku cenu da ubrzaju proces pregovora, kako bi sve bilo gotovo pre početka predizborne kampanje u drugoj polovini ove godine“, smatra Popov.

On navodi da dva sporazuma – jedan koji je postignut o uvođenju avio linije i drugi o železničkom saobraćaju, na kome se još radi, govori da se mnogo toga dešava iz zatvorenih vrata.

„Kreće se od onog što je životnije. Niko ne može da bude protiv obnove železničkog i avio saobraćaja. Ovo je sve uvertira za ukidanje taksi. Da bi se to dogodilo, u kratkom roku mora da se formira vlada u Prištini. Nakon toga će biti izvršen snažan pritisak na prištinske vlasti da ukinu takse“, zaključuje Popov i dodaje da nije isključeno da je upravo zbog tvrdog stava Aljibina Kurtija oko ukidanja taksi prolongirano formiranje vlade u Prištini, iako se činilo da je sve dogovoreno odmah nakon izbora.

Sagovornik portala „Nove“ podseća i da je Grenel nedavno poručio da Beograd treba da prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova, a Priština da ukine takse.

„Niko to ovde neće potpisati, ali će dati garancije Americi. Na taj način otvara se prostor za konačni sporazum Beograda i Prištine. SAD sigurno već ima agendu i nešto što je poželjno da bude rezultat tog dogovora i sada idu korak po korak“, dodaje Popov.

Pregovori Beograda i Prištine prekinuti su krajem novembra 2018. godine, kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije. To je učinjeno samo dan nakon što je odbijen zahtev kosovskih vlasti za članstvo u Interpolu.

Vučić: Zbog taksi Srbije izgubila 435 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da Srbija zbog taksi na dnevnom nivou gubi više od milion evra.

„Od uvođenja taksi Prištine izgubili smo 435 miliona evra. Naše prehrambene kompanije izopštene su sa kosovskog tržišta“, rekao je Vučić.