Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obećao premijerima Holandije i Luksemburga da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost u regionu.

Vučić je nakon razgovora sa premijerima Holandije i Luksemburga, Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom, rekao da ne želi da optužuje nikog iz regiona za bilo šta.

„Mislim da mi kao najveći, najjači, najsnažniji, imamo snage da držimo stvari koliko je moguće pod kontrolom, iako sam rekao da sam pomalo uplašen jer taj stepen neodgovornosti u svojoj političkoj karijeri nisam video kao što ga danas vidim kod nekih drugih“, rekao je Vučić i dodao da će sva ostala pitanja razmotriti.

On je istakao da su i izjave dva premijera pokazale da nemaju svi isti pogled na stvari i da za Srbiju nema lakih tema.

Vučić je rekao da je premijer Rute pominjao napade na novinare na Kosovu, a da niko ne govori o ranjavanju Srba kojih je od početka godine bilo sedam.

Ponovio je da Srbija zna šta joj je posao i po pitanju primene medijske strategije i o pravima nacionalnih i seksualnih manjina, kao i da su se njegovi gosti pre sastanka sa njim sastali sa nevladinim sektorom gde su čuli puno kritika na račun vlasti u Srbiji.

„Rekli su da se ne poštuju prava LGBT osoba i da je imenovanje Ane Brnabić samo opravdanje da se ništa ne radi, i da moraju imati veća prava. Rekli su da je najveći problem što ja radim 300 dana i obraćam se javnosti, a valjda treba ništa da ne radim i tvitujem dva puta dnevno“, rekao je Vučić.

Razgovore sa premijerima Holandije i Luksemburga Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom Vučić će nastaviti tokom večeri.

Vučić: Dve mere deeskalacije na Kosovu Srbija je sprovela, treća mora simultano, podržavamo Vladu Francuske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija sprovela dve od tri mere za deeskalaciju sukoba na severu Kosova i Metohije, dok poslednju meru Priština i Beograd moraju sprovesti simultano.

Aleksandar Vučić rekao je da Briselski sporazum, koji je još uvek na snazi, nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da u ovom stadijumu “nema čak ni nade da će se uskoro formirati“.

„Ako mene pitate za dokument i implementaciju svega što je do sada potpisano moram da vam kažem, bio je, i još uvek je na snazi Briselski sporazum koji smo potpisali pre 10 i više godina, a još nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje holandskog novinara na zajedničkog konferenciji za medije.

Vučić je naveo da je to bio preduslov za sve drugo, a da u ovom stadijumu, kako je rekao, veruje da može da kaže, da nema čak ni nade da ćemo uskoro da vidimo ZSO.

„Verujem da bi trebalo da razgovaramo jedni sa drugima, da se mnogo više razumemo i zbog toga sam duboko zahvalan Marku Ruteu i Gzavijeu Betelu na tome što su želeli da ‘protraće’ svoje vreme ovde na Balkanu i da razgovaraju sa ‘malim ljudima’ iz ovog regiona i da vide kako mogu da budu od pomoći, i zbog toga sam ja veoma zahvalan obojici“, rekao je Vučić.

On je nakon sastanka sa premijerima Holandije i Luksemburga, poručio povodom situacije u Francuskoj, da podržava francusku vladu i francuskog predsednika i da se nada da će se organi reda izboriti sa krizom.

***

BONUS VIDEO – Šta nam sada stiže iz Vučićeve redovne rubrike „Najvažnije vesti“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare