Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Nevladina organizacija iz Severne Makedonije čije se aktivnosti, između ostalog, finansiraju i iz budžeta Republike Srbije, "Srpska zaednica vo Makedonija", pozvala je svoje članove da rezervišu mesta u autobusima koji će u petak, 26. maja iz Kumanova 26. maja krenuti za Beograd, na, kako su ga nazvali, "svesrpski miting". Kako kažu, biće ih "stotinak".

Pročitajte još...

„Organizovan besplatan autobuski prevoz za svesrpski miting 26. maja (petak) u Beogradu. Ko je spreman da ide, neka javi. Obavestite i sve ostale ljude. Polazak će biti iz Kumanova. Rezervišite vaša mesta na vreme. Kontakt 078 491 470 – Miroslav Tričković“ – stoji u opisu Facebook objave na zvaničnom profilu ovog udruženja, uz fotografiju na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poruka: „Svi u Beograd. Sačuvaćemo Srbiju“.

Ova objava naišla je na oštre komentare pratioca iz Srbije, a administrator stranice je, tokom rasprave u komentarima ispod objave, naveo kako će iz Kumanova na Vučićev miting poći „stotinak ljudi“.

„Bojite se stotinak Srba koji svojevoljno dolaze i na glasanje i evo žele da dođu da podrže Vučića“ – stoji u jednom od komentara, a ova nevladina organizacija registrovana u Severnoj Makedoniji, čija je zvanična svrha „očuvanje kulturnog, jezičkog, verskog i sveukupnog nacionalnog identiteta Srba“, javno iznosi stavove o političkim okolnostima susedne zemlje:

„Izgubićete na izborima mnogo, mnogo puta više“, stoji u komentaru, uz „nesposobni ste kao opozicija, želeli biste preko ulice na vlast“.

Foto: Screenshot/Srpska zajednica u Makedoniji/FB

Inače, ova organizacija je krajem januara predsedniku Srbije dodelila „Svetosavsku povelju“, a poslednjih godina se njihove aktivnosti, između ostalog, finansiraju i iz budžeta Republike Srbije.

Podsećamo, najava za skup 26. maja, za koji je predsednik Srbije rekao da će biti „najveći javni skup ikada održan u Beogradu“, usledila je nakon prvog od dva protesta građana i opozicije, „Srbija protiv nasilja“, koji je održan 8. maja ispred Narodne skupštine, a zbog dva masovna ubistva u Srbiji, 3. i 4. maja.

Ubrzo su odbori Srpske napredne stranke širom Srbije počeli sa organizacijom dolaska na miting Aleksandra Vučića, koji je predsednik najavio umesto izjašnjavanja o zahtevima opozicije i građana, a među zahtevima su ostavke funkcionera, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, kao i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje.

BONUS VIDEO: Vučić: Na izbore idemo u septembru, o tome ću obavestiti narod 26. maja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare