Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i svim vernicima koji najveći hrišćanski praznik slave po julijanskom kalendaru, uz poruku da su Kosovo i Metohija "svetinja nad svetinjama" i sastavni deo Srbije.

Vučić je u čestitki naveo da je Vaskrs „dan kada se sabiramo i promišljamo o večnosti, duhovno se obnavljamo i radujemo sa porodicom i prijateljima jačajući tako iskonske vrline međusobne ljubavi i praštanja“.

„Verujem da će i ovaj Vaskrs biti nepresušni izvor snage za naše slobodarske napore da damo najbolji odgovor velikim izazovima koji se postavljaju pred našu državu i naš srpski narod. Nastavićemo da se snažno i odlučno borimo za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije sa našom svetinjom nad svetinjama Kosovom i Metohijom kao njenim sastavnim delom“, naveo je predsednik a preneo njegov kabinet.

Vučić je zahvalio patrijarhu i SPC na „postojanoj službi i podršci za očuvanje duše našeg nacionalnog bića: Kosova i Metohije“.

„Duboko verujem da će dalji razvoj konstruktivne saradnje između državnih organa i svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica biti značajan faktor u nameri da u mlađoj generaciji ojačamo i očuvamo osećaj rodoljublja, ljubav prema našoj kulturi i istoriji i odanost visokim idealima slobode, pravde, požrtvovanosti i saosećanja“, naveo je Vučić.

Dodao je da Vaksrs „podstiče na plemenite misli i dobra dela“.

„Čestitajući praznik nad praznicima, želim da sva iskušenja i izazove kojima je bremenito naše doba, ujedinjeni prevaziđemo u veri u trijumf života, dobrote, slobode i pravde. Vaša Svetosti, želim Vam obilje uspeha u plemenitoj i odgovornoj službi prvojerarha SPC i čestitam Vam Vaskrs tradicionalnim pozdravom: Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese!“, piše u čestitki predsednika Srbije.

Vaskršnju čestitku uputio je i premijer Miloš Vučević koji je „u vremenima brojnih iskušenja“ pozvao na „očuvanje mira, mudrosti, odgovornosti i odlučnosti da zajedno koračamo putem ljubavi i sloge“.

„Neka ovaj najveći hrišćanski praznik bude smernica svima, kako bi ispunjeni nadom i verom nastavili da Srbiju vodimo pravim putem na dobrobit svih naših građana i čitavog srpskog naroda. Hristos vokrese! Vaistinu voskrese!“, naveo je premijer a prenela Vlada Srbije.

Pravoslavni hrišćani koji poštuju julijanski kalendar sutra slave Vaskrs.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare