Marko Mihailović iz "Beograd prajda" i Ivan Kostić, narodni poslanik pokreta Dveri, žestoko su se sukobili u emisiji "Probudi se" na TV Nova S zbog održavanja Evroprajda u prestonici Srbije. Kostić je, između ostalog, rekao i da će Dveri, iako ističe da nisu ekstremisti, tražiti usvajanje Zakona protiv promocije homoseksualizma.

Kostić je na samom početku istakao da, iako je zahvalan na pozivu, smatra da se uvek u vreme organizovanja „parade ponosa, kako oni već to zovu“, mediji pozivaju Dveri da o tome govore, čime se ističe njihov ekstremni stav, te se zapitao zašto niko nikada ne pita Novaka Đokovića šta on misli o Prajdu.

„Naš stav nije ekstreman, mi se već 20 godina zalažemo za porodične vrednosti, naš logo su majka i dete i mi u ovom trenutku branimo porodične vrednosti, branimo većinski stav naroda u Srbiji, koji znamo da je protiv ovakvih manifestacija“, rekao je on i dodao da Evroprajd u Beogradu neće doneti „mir i stabilnost“, te da je to manifestacija koja krši Ustav, u članovima 46 i 54.

Inače, evo šta kaže član 46: „Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje. Sloboda izražavanja može se zakonom ograničiti, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti Republike Srbije“. Član 54 odnosi se na slobodu okupljanja, te kaže da su mirna okupljanja građana slobodna, ali se skupovi na otvorenom prijavljuju nadležnim organima.

Pročitajte još...

Mihailović je pokušao da objasni da je Prajd vrsta protesta koji služi kao borba za prava pripadnika LGBT populacije, te nije istina da se njime krši Ustav, već je njime garantovan, a Kostiću rekao da je sramotno da narodni poslanik ne zna Ustav.

„Vi branite porodicu, ne znam samo od koga, jer Prajd ne samo da nije protiv porodice, već se time i bavi. Zar vi mislite da ja nemam porodicu? Trebalo bi da branite porodicu od vas samih, jer ne samo da narušavate društveni mir šireći ozbiljne obmane, vi već mesecima tvrdite da država za Evroprajd daje 40 miliona evra, što je sumanuta cifra koja nema nikakve korene u realnosti“, obratio se Mihailović Kostiću.

Kada je reč o „zaštiti porodice“, Mihailović je upitao Kostića i gde su Dveri bile, kada je 12 žena u Srbiji ubijeno u femicidu tokom ove godine?

Istakao je i da je samo u poslednja tri dana dobio 270 pretnji smrću, na šta niko nije reagovao.

Čini se da se Kostiću ovi argumenti nisu dopali, te je nastavio da govori o tome kako su Dveri porodična i hrišćanska organizacija, te rekao da će Dveri zahtevati donošenje Zakona protiv promocije homoseksualizma maloletnim licima, jer kao otac troje maloletne dece smatra da je „nedopustivo da se u 21 uveče u filmovima promoviše homoseksualzima“, a i to što je tematika „homoseksualizma“ ušla u udžbenike, te se promoviše i u medijima.

„Ima tu mnogo ružnih scena u tim njihovim šetnjama“, smatra Kostić.

Mihailović mu je na ovo odgovorio da uzme Ustav, pročita ga, a ako ne razume, konsultuje se sa nekim. Pitanja ljudskih prava ne mogu biti tema referenduma, kao što piše u Ustavu, objasnio je on. Dodao je i da“homoseksualizam“ ne postoji.

„To nije ideologija, postoje gej ljudi. Pričate da ste roditelj troje dece, zamislite da je jedno od vaše dece gej, šta biste radili“, upitao je Kostića, na šta je ovaj odgovrio „ne dao bog“.

A da li bi narodni poslanik svoje dete tukao, izbacio iz kuće ili ga se odrekao – nismo saznali, već samo ostaje da se Kostić nada da „bog to neće dati“.

Sukob se ovde nije zaustavio, a ceo prilog pogledajte u videu na početku klipa.

BONUS VIDEO Vojislav Stevanović: Ne treba da postoji „ali“ u podršci Prajdu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare