Prajd Info Centar proslavio peti rođendan Foto:Promo

Prajd info centar je mesto koje je postalo simbol borbe za prava LGBTI+ zajednice i odakle je potekla ideja o tome da Beograd može da bude domaćin EuroPride-a, najznačajnije manifestacije za LGBTI+ zajednicu u Evropi, poručili su, povodom proslave petog rođendana, koordinatori Prajd info centra.

„Ovo mesto napravljeno je pre pet godiina kao eksperiment i bili smo skeptični da će dočekati ovaj dan. Isto tako smo bili skeptični i da ćemo uspeti da dovedemo EuroPride u Beograd, ali smo i u tome uspeli. Ove dve stvari su primer koliko je borba važna i zato vas sve pozivamo da 17. septembra zajedno šetamo ulicama Beograda i budemo deo istorijske evropske Parade ponosa“, poručio je koordinator EuroPride-a Goran Miletić.

PROČITAJTE JOŠ

Planirano je da šetnja počne 17. septembra u 17 časova, ispred Narodne skupštine, a učesnici će se kretati centralnim beogradskim ulicama – Dečanskom do Doma omladine, a zatim Makedonskom do Trga Republike, ulicom Vase Čarapića do Studentskog trga, zatim Uzun Mirkovom, Pariskom i Bulevarom vojvode Bojovića, sve do Donjeg Kalemegdana, koji će biti Prajd park i mesto dvodnevnih EuroPride koncerata.

U susret EuroPride-u i povodom petog rođendana Prajd info centra, danas je otvorena i izložba fotografija na kojima su zabeleženi poljupci sa ranijih Prajdova u Beogradu.
Pored izložbe, u Prajd info centru održana je i tribina pod nazivom “Od Pride-a 2001. godine do EuroPride-a”, na kojoj su se neki od učesnika podsetili koliko je izazova trebalo proći kako bi Beograd bio spreman za EuroPride.

„Situacija u društvu te 2001. godine bila je izuzetno teška i organizovati Prajd u zemlji gde su ultranacionalističke struje bile na snazi bilo je praktično nemoguće. Iako se stvarnost u kojoj živimo u određenim segmentima nije mnogo promenila za ovih 20 godina, svet oko nas je danas potpuno drugačiji. Tu pre svega mislim na prava LGBTI+ populacije u većini zemalja sveta, pa i u našem regionu“, rekla je aktivistkinja Lepa Mlađenović i dodala da se nada da će organizovanje EuroPride-a u Srbiji ove godine dodatno doprineti menjanju svesti građana Srbije o ovoj temi.

Prajd Info Centar proslavio peti rođendan Foto:Promo

Veliki korak ka menjanju svesti građana bilo je otvaranje Prajd info centra 2017. godine kada je otvoren na privremenoj lokaciji samo tokom Nedelje ponosa. Godinu dana kasnije, uselio se na novu, stalnu adresu u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu i od tada je Pride Info Centar posetilo nekoliko hiljada posetilaca. Danas, pet godina kasnije, Pride Info Centar ima važnu društvenu, kulturulošku i edukativnu ulogu za LGBTI+ zajednicu u Beogradu.

Pored koordinatora, tim Pride Info Centra čini desetine mladih volontera i volonterki koji svojim trudom i ulaganjem doprinose održavanju aktivnosti i unapređivanju samog Centra. Prajd Info Centar nudi veliki broj domaće i strane kvir literature, a prihod od prodaje ide u fond za psihološku podršku za žrtve homofobije i transfobije.

BONUS VIDEO: Simić: LGBT i dalje tabu u Srbiji, mora se biti hrabar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare