Foto: Shutterstock/Bobica10

U poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama proširile su se dezinformacije o poseti manifestacije Evroprajd manastiru Krušedol i osnovnoj školi u Sremskim Karlovcima. Iz ove organizacije za 021.rs navode da su u pitanju dezinformacije, te da takve posete nisu bile ni planirane.

Pre petnaestak dana u Fejsbuk grupi „Sremski Karlovci Aktuelno“ pojavili su se navodi da će posetioci manifestacije Evroprajd posetiti ovo mesto i tom prilikom gostovati u Osnovnoj školi „23. oktobar“ kako bi pričali o problemima LGBT+ zajednice.

Potom se nastavilo sa izmišljotinama, pa su se pojavile i objave da su meštani sela Krušedol, Maradik, Velika Remeta i Čortanovci najavili blokadu svih puteva i prilaza manastiru Krušedol kako bi „sprečili dolazak najavljenih prajdista u ovu pravoslavnu svetinju“.

Najavljen je i protest roditelja osnovne škole, a njima će se „priključiti“ i građani nezadovoljni najavljenim dolaskom u Karlovačku bogosloviju, Karlovačku gimnaziju… Pokrenute su i peticije kako bi se sprečilo održavanje Parade ponosa.

Ovakve objave su veliku pažnju privukle na stranicama kao što su „Svetosavska Srbija“ i „Pravoslavni manastiri i crkve“. Samo na ove dve stranice, objave imaju više od 1.000 lajkova i isto toliko deljenja objava. Kao i obično, laž je bila samo povod za mržnju, pa se tako mogu videti komentari kako „to treba proterati iz zemlje“, da „tu bagru pedera i lezbejki treba uništiti kao gamad“, da je „red da se promeni sve u zemlji… šipka samo i redom sve koji idu protiv naroda“…

Miletić: Ne postoji nijedna aktivnost u Sremskim Karlovcima

Koordinator Evroprajda 2022 i direktor Civil right defenders-a Goran Miletić za 021.rs kaže da nijedan deo programa nije planiran za druge gradove Srbije.

„Ne postoji nijedna aktivnost u Sremskim Karlovcima, niti u bilo kom drugom gradu. Za aktivnosti u osnovnim školama bi bila potrebna dozvola Ministarstva prosvete, tako da ove aktivnosti nisu planirane“, kaže Miletić.

Miletić naglašava kako je program Evroprajd nedelje, koja će se održati od 12. do 18. septembra, odavno poznat i dostupan na njihovom sajtu.

„Takođe, koncerti 16. i 17. septembra su najavljeni, kao i šetnja koja počinje 17. septembra u 17 časova i čija ruta je odavno poznata (od Narodne Skupštine do Donjeg Kalemegdana)“, naglašava Miletić za 021.rs.

Grupa prijavljena zbog lažnih objava

Zbog širenja dezinformacija neko je imao i problem. U Fejsbuk grupi „Oj Karlovci, mesto moje drago…“ administratori su objavili da je zbog lažnih objava o poseti Evroprajda, intervenisala i policija, a grupa je prijavljena.

„Poštovani članovi grupe, stanovnici i prijatelji naših Karlovaca, zamolila bih vas najlepše i najdobronamernije da u buduće u grupi ne delite lažne informacije koje konkretnim ljudima i ustanovama prave ozbiljan problem, kao što je juče bio slučaj sa našom osnovnom školom zbog objave o poseti učesnika Evroprajda. Intervenisala je i policija i grupa nam je prijavljena. Milion puta je rečeno da je smisao grupe da pokažemo u čemu smo dobri i šta nas spaja, šta nam je zajedničko iako smo svi različitih mišljenja. Neka tako i ostane“, napisala je jedna meštanka Sremskih Karlovaca.

BONUS VIDEO – Goran Miletić, koordinator Evroprajda 2022

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar