Vesna Čipčić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Glumica Vesna Čipčić kazala je za N1 da je njen potpis falsifikovan na izbornoj listi "Dobro jutro Srbijo" Socijaldemokratske stranke, pokreta Dosta je bilo i pokreta Otete bebe za predstojeće izbore.

Ko je hteo da učestvuje na izborima – do sada je već morao da prikupi potpise i preda ih republičkoj, pokrajinskoj ili gradskim izbornim komisijama. Nisu svi, međutim, poštovali pravila i zakone – broj izbornih lista za izbore u Beogradu na kojima se pojavljuju, ispostaviće se, falsifikovani potpisi – uvećava se svakog dana. Sporni potpisi do sada su pronađeni na čak sedam izbornih lista, a među lažiranim su i podaci i potpisi nekih javnih ličnosti.

Podsećanja radi, gradska izborna komisija odbila je prigovore u slučaju falsifikovanja potpisa na izbornim listama za beogradske izbore koje su GIK-u podneli glumica Bojana Maljević, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava i psiholog Aleksandar Baucal.

Oni tvrde da su njihovi potpisi falsifikovani, a njihovi lični podaci zloupotrebljeni, piše N1.

Prethodno je već odbijeno šest prigovora, među kojima su i dva prigovora novinarke Jelene Zorić.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić kazao je u prilog svom stavu da prigovore treba odbiti zbog toga što GIK nema mogućnosti ni ovlašćenja da utvrđuje verodostojnost potpisa i da taj slučaj može da se odvojeno vodi u parničnom ili krivičnom postupku.

Falsifikovani potpisi Sofije Todorović i Aleksandra Baucala našli su se na listi „Srbija na Zapadu“, a falsifikovani potpis Bojane Maljević na listi „Usame Zukorlić“ na beogradskim izborima.

Podsetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo formiralo je, po službenoj dužnosti, predmet o eventualnim zloupotrebama ličnih podataka prilikom sastavljanja izbornih listi.

Gradska izborna komisija podnela krivičnu prijavu protiv M. G, zaposlene u beogradskoj opštini Savski venac zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave, kao i protiv više N. N. lica zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

Krivična prijava podneta je i protiv N. N. lica, predstavnika koalicije „Dosta! Evropski put“, takođe zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Na osnovu te prijave je formiran predmet, radi provere da li se u radnjama nekog lica eventualno stiču sva bitna obeležja bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Glumica Vesna Čipčić, jedna je od potpisnica inicijative ProGlas.

***

BONUS VIDEO – „Presude Višeg suda obesmislile izborni postupak“: Članovi GIK iz redova Srbija protiv nasilja o spornim potpisima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar