Foto: EPA-EFE/Peter Foley, Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Predstavnici Srbije u Ujedinjenim nacijama podržali su rezoluciju kojom se podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i osuđuje ruska aneksija. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je sa 143 glasa odobrila rezoluciju kojom se Rusiji poručuje da je aneksija četiri ukrajinske teritorije nezakonita i nevažeća.

Od 193 člana Generalne skupštine, odnosno 143 zemlje su glasale za rezoluciju koja je potvrdila suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija.

Još 35 zemalja bilo je uzdržano od glasanja, uključujući i strateškog partnera Rusije Kinu, dok ostale nisu glasale.

„Rusija će odgovarati. EU će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“, napisao je na Tviteru šef evropske diplomatije Žozep Borel uz sliku glasova u Generalnoj skupštini.

Podsetimo, Vladimir Putin je potpisao zakone kojima se četiri ukrajinska regiona stavljaju u sastav Rusije, čime je završena aneksija okupiranih teritorija uprkos međunarodnom negodovanju.

To je usledilo nakon referenduma u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju, koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažni.

Zajedno sa Krimom, koji je Rusija anektirala 2014. godine, Putinov ukupni zahtev iznosi više od 22% ukrajinske teritorije, iako tačne granice četiri regiona koje anektira tek treba da budu konačno razjašnjene.

***

BONUS VIDEO: Vučić u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare