Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK,EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, EPA-EFE/FILIP SINGER

Sastanak evropskih lidera, koji se 6. i 7. oktobra održava u glavnom gradu Češke, predstavlja korak ka formalizaciji ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političke zajednice. Da postoji ideja za stvaranje ovakve organizacije, javnost je saznala još u junu, a ako je suditi prema sadržaju dokumenata u koji je “Nova” imala uvid, Srbija neće moći da postane članica EPZ ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

Na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona predloženo je formiranje Evropske političke zajednice (EPZ). Ova zajednica, koju čine države EU i zemlje koje teže da postanu članice,uspostavljena je početkom maja. U non-paperu koji je Francuska predala državama članicama navodi se da bi Evropska politička zajednica bila otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti.

Zvanično formiranje Evropske ekonomske zajednice očekuje se tokom leta 2023. godine, navodi se u nacrtu predloga za formiranje EPZ koji je izradio Bruegel, jedna od najpoznatijih i najuticajnijih nevladinih organizacija u EU.

Kako se navodi u dokumentu, u kom je predviđeno održavanje samita u Pragu, osnivački dokument EPZ bi trebao da bude izrađen do kraja proleća 2023. godine.

Preporuka je da EPZ bude inkluzivna organizacija i da se poziv za članstvo, pored članica EU i država kandidata, uputi Gruziji, Norveškoj, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i zvaničnoj Prištini.

“Nijedna zemlja ne bi trebalo da bude isključena u ovoj fazi. Uslov je da svi učesnici prethodno da poziv na početku ne mora da znači garantovano dugoročno učešće. Priprema zajedničke deklaracije koja utvrđuje kriterijume za članstvo i mehanizme isključenja trebalo bi da počne pre samita u Pragu”, navodi se u dokumentu koji je Nova dobila na uvid.

Foto: Printscreen

Nakon sastanaka koji se održava u Pragu, prema navodima Bruegela, trebalo bi da se definiše koje će sve zemlje čini prvu grupu država članica, a ono što bi moglo da bude kamen spoticanja za članstvo Srbije u ovoj zajednici jesu kriterijumi. Prema postojećim uslovima, naša država ne može da bude deo EPZ ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

#related-news_1

“Minimalni uslovi za članstvo su poštovanje demokratskih vrednosti i vladavina prava, potovanje ljudskih prava, odnosno puno učešće u Savetu Evrope i geopolitičko usklađivanje sa stavom Evropske unije o ruskoj agresiji, odnosno uvođenje sankcija”, piše u dokumentu.

BONUS VIDEO: Vučić se raspravljao sa hrvatskim novinarima u Pragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar