Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Zajednička vizija budućnosti podrazumeva zajedničke dužnosti, navodi se u deklaraciji koja je usvojena na današnjem samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani, kojom EU ponavlja svoju posvećenost integraciji regiona, zasnovanoj na kredibilnim reformama i napretku u skladu sa zaslugama.

Zajednička deklaracija naglašava važnost strateškog angažmana balkanskih naroda sa EU u suočavanju sa ruskom agresijom u Ukrajini, koja ugrožava svetski mir i bezbednost.

Evropska unija (EU) pozdravlja odlučnost zemalja partnera na Zapadnom Balkanu da podržavaju evropske ideale i principe u skladu sa međunarodnim pravom.

Ostanak sa EU snažan je pokazatelj geopolitičkog stava partnera, posebno kada Rusija nastavlja svoj sukob i agresiju u Ukrajini.

Zajednička vizija budućnosti podrazumeva zajedničke dužnosti. Dok širimo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i dosledan napredak ka potpunom usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, poručeno je u deklaraciji.

Zahvaljujemo onim partnerima sa Zapadnog Balkana koji su ranije pokazali stratešku posvećenost, dodaje EU, i ohrabrujemo one koji to još nisu – da učine.

U saopštenju se dodatno ističe da je EU najbliži partner u regionu, vodeći investitor, kao i najveći komercijalni partner i donator.

Kada je reč o dijalogu Kosova i Srbije, u zaključcima se daje podrška procesu, koji se vodi pod okriljem EU, i očekuje konkretan napredak dve strane ka postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

To je od ključne važnosti za stabilnost i razvoj celog regiona i kako bi se osiguralo da obe strane mogu nastaviti svoj evropski put. Naglašavamo svoje snažno očekivanje sa svi prethodni sporazumi budu u potpunosti poštovani i primenjeni, bez odlaganja, dodaje se u deklaraciji.

Ohrabrujemo obe strane da se angažuju konstruktivno kako bi rešili bilateralne nesporazume i da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja, ali retorike koja ne doprinosi dijalogu.

Podsećamo obe strane na zajedničku odgovornost kako bi se obezbedili mir i stabilnost, ističe se u tekstu zajedničke dekaracije učesnika samit Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani.

BONUS VIDEO: Vučić stigao u Tiranu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar