Zastava Evropske unije, Evropska unija
Foto: Shutterstock

Nacrt deklaracije Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. i 7. decembra u Tirani, ističe da "zajednička vizija za budućnost uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti", a u posebnom delu bavi se posledicama ruske agresije na Ukrajinu.

U nacrtu dokumenta u koji je imao uvid prištinski portal Koha.net ističe se da „eskalirajući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost“, i podvlači važnost strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana.

„Zajednička vizija za budućnost uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (ZSBP) i da deluju u skladu sa tim, uključujući mere koje ograničavaju EU“, navedeno je u dokumentu.

U nacrtu deklaracije samita čestita se „onim partnerima sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom spoljnjom i bezbednosnom politikom EU i ohrabruju se oni koji to nisu učinili da slede njihov primer“.

U dokumentu EU „ponovo potvrđuje svoju punu i jasnu posvećenost izgledima za članstvo u Evropskoj uniji Zapadnog Balkana“ i poziva na „ubrzanje procesa članstva, što je u zajedničkom interesu, zasnovano na reformama poverenih partnerima, fer i rigoroznim uslovljavanjem i principom zasluga“.

EU pozdravlja napredak koji su zemlje Zapadnog Balkana ostvarile na svom putu ka EU od samita EU-Zapadni Balkan, organizovanog u Brdu kod Kranja (Slovenija), oktobra 2021. godine, a naročito održavanje prvih međuvladinih odvojenih konferencija Albanije i Severne Makedonije.

U trećoj tački dokumenta fokus je na demokratizaciji zemalja regiona, koje se pozivaju da „podržavaju osnovne evropske vrednosti i principe, u skladu sa međunarodnim pravom“.

„EU pozdravlja i obnovljenu posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana primatu demokratije, osnovnim pravima i vrednostima i vladavini prava, uključujući podelu vlasti, i ističe potrebu kontinuiranih napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanja podrške dobroj upravi, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i pravima pripadnika manjina“, piše u dokumentu.

Dodaje se da „kredibilitet ovih obaveza zavisi od smislenog sprovođenja neophodnih reformi i od izgradnje čvrste istorije podržane jasnom i doslednom javnom komunikacijom u interesu naroda“.

„Osnaženo civilno društvo i nezavisni i pluralistički mediji, uz puno poštovanje slobode izražavanja, suštinske su komponente svakog demokratskog sistema i mi pozdravljamo i podržavamo ulogu koju oni igraju na Zapadnom Balkanu“, dodaje se u dokumentu.

EU podseća na važnost nastavka reformi, kako za dobrobit građana, tako i kao osnova za kontinuiranu podršku EU, posebno u oblasti vladavine prava, i oblastima koje se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na dan kada bude organizovan samit, u Tirani će biti održan protest opozicije.

Očekuje se da će oko 1.500 policajaca i drugih snaga bezbednosti biti na terenu kako bi osigurali uspeh i bezbednost učesnika samita.

***

BONUS VIDEO – Predsednik Srbije ipak ide u Tiranu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar