Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu Foto:BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys

Britanska agencija Rojters piše danas, pozivajući se na neimenovane izvore iz EU, da u novoj verziji predloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine koji je izradila EU postoji jasan vremenski okvir i da se očekuje postizanje konačnog sporazuma za manje od godinu dana.

Agencija prenosi da je visoki diplomata EU na marginama Samita EU/ZB u Tirani rekao da je nacrt novog predloga poslat u ponedeljak obema stranama.

Prema navodima izvora, kako prenosi Rojters, očekuje se da dve strane konačan dogovor postignu za manje od godinu dana.

„Postoji mnogo stvari koje predlog čini velikim iskorakom u odnosu na trenutnu situaciju. To nije potpuno priznanje, ali je potpuna normalizacija odnosa“, rekao je neimenovani diplomata EU.

Kako dodaje izvor, nakon što su dobili mišljenje Beograda i Prištine, predlog je prerađen i sadrži aneks sa „jasnim kalendarom akcija kada i kako stvari moraju da se dese“.

Neimenovani izvor Rojtersa pozvao je Beograd i Prištinu „da nastave sa svojim konstruktivnim angažmanom i fokusiraju se na napredak u normalizaciji“.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj rekao je ranije danas po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan u Tirani da je poslednja verzija predloga u dijalogu već prosleđena Beogradu i Prištini.

Borelj je rekao da je poslednja verzija teksta poslata juče Beogradu i danas Prištini, na razmatranje, a odgovarajući na pitanje da li je moguće rešenje do 2024. godine, kazao je da ne treba postavljati veštačke rokove.

BONUS VIDEO Ko će od Srba učestovati na izborima na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar