Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako je malo poznato, gradonačelnik Beograda pored brojnih nadležnosti koje ima, nalazi se i na čelu Gradskog štaba za vanredne situacije. Kroz Beograd je protutnjala superćelijska oluja, koja je nanela ogromnu materijalnu štetu, ali se prvi čovek prestonice nije pojavio u javnosti. Šapić nije održao čak ni konferenciju za medije, čime je podsetio na lošu praksu koju je započeo još u maju. Ni tada nije bio sa svojim sugrađanima u teškim trenucima, budući da je bio na godišnjem odmoru. Nezvanično, on se i sada nalazi na odmoru. Sagovornici Nove tvrde da je njegova obaveza da kada je situacija vanredna, prekine svoj godišnji odmor.

Dugo Beograd nije doživeo oluju koja je pred sobom rušila drveće, obarala kranove, rušila krovove i napravila veliku materijalnu štetu. Prethodne sedmice Beograđani su bili u strahu kakve će biti posledice stravičnog nevremena, ali za to vreme nije bilo nikakve reakcije Gradskog štaba za vanredne situacije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dok su Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Republički hidrometeorološki zavod( RHMZ) obaveštavali građane i celokupnu javnost šta treba uraditi pred naletom snažne oluje, Gradski štab za vanredne situacije nije se oglašavo. Ono što je još više upadljivo jeste da se komandant ovog štaba, gradonačelnik Aleksandar Šapić nije pojavio nijednom u javnosti od kada se Beograd našao na udaru snažnog vetra, praćenog jakom kišom.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sve to je podsetilo na početak maja, kada Šapića nije bilo nigde u javnosti nakon tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca. Gradonačelnika nije bilo danima, a Nova je ekskluzivno objavila da se nalazio na odmoru u Barseloni i da nije želeo da se vrati jer „to nije bilo u njegovoj nadležnosti“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Upravo na taj slučaj je podsetio šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Grada Filip Tatalović, koji je naglasio da je Šapić navikao građane na manir da ga nema nigde kada je potreban građanima.

„Kada je grad Beograd doživeo svoju najveću tragediju u 21. veku, kada je od ruke dvojice ubica ugašeno devetnaest života, gradonačelnika i komandanta nigde nije bilo. To možda čudi Beograđane, ali mi koji imamo priliku da sa njim sarađujemo u Skupštini grada znamo da to nije nikakav izuzetak, već pravilo. Naime, gradonačelnik ne voli da se pojavljuje ni u Skupštini grada, tako da je na poslednjem zasedanju u junu izdržao celih 15 minuta pre nego što ga je napustio. To je jednostavno manir Aleksandra Šapića. Mnogi ga zbog toga osuđuju“, rekao je odbornik Tatalović.

Filip Tatalović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sagovornik Nove podsetio je i na neumesnu izjavu gradonačelnika kada je poručio da „imamo novca da sahranimo svoju decu“ i naveo da se on pita zbog čega bi neko uopšte i želeo u teškim trenucima da čuje bilo šta od Šapića.

„Zato, dok se neki pitaju ‘gde je Aleksandar Šapić‘, ja se pitam zašto bi u teškim trenucima za naš grad iko uopšte želeo da čuje šta on ima da izjavi“, zaključio je Tatalović.

Možda neko i ne bi želeo da čuje šta Šapić ima da izjavi, ali nesumnjivo je to njegova dužnost koju treba da radi kao prvog čoveka Beograda i komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije. Pored niza nadležnosti, ovo telo se stara o redovnom informisanju i obaveštavanju stanovništva o izazovima, rizicima, opasnostima i pretnjama i preduzetim merama.

Iako su dužnosti precizno navedene, Štab se oglašava, a komandanta Šapića nema nigde u javnosti. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je Nova došla, on se nalazi na godišnjem odmoru, pa se zbog toga ne oglašava o problemima i izazovima nastalim usled superćelijske oluje u glavnom gradu.

„Šapić ima pravo da se odmori, ali kada je vanredno – prvim letom mora da se vrati u svoj grad“

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović rekao je da je teško organizovati pripremu grada kada nije uključen gradonačelnik i naglasio da Beograd mora da bude ispred ličnog konfora.

“Vrlo je problematično da u Beogradu, tokom nekoliko uzastopnih superćelijskih oluja, nije zasedao Štab za vanredne situacije, niti su gradski funkcioneri uložili napor da svoje sugrađane upozore na ove nepogode, ni da budu na terenu kako bi se sagledala situacija i donele hitne sanacione mere”, poručio je Jovanović i dodao:

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ne želim da ulazim u spekulacije da li je gradonačelnik bio na odmoru u inostranstvu kao kad su se desili u masakru u „Ribnikaru“ i Mladenovcu, njegovo je pravo da se odmori i da jedan deo vremena posveti porodici, ali u slučaju vanrednih situacija mora prvim letom da se vrati u svoj grad. Tako reaguju svi odgovorni i savesni ljudi”, naglasio je Jovanović.

Sagovornik Nove podseća da je gradonačelnik je na čelu izvršne vlasti, ali i šef štaba za vanredne situacije i bez njegovog prisustva teško je organizovati pripremu građana i odbranu od nepogoda i nasilja.

„To uvek mora biti ispred ličnog konfora i vremena, barem tako bih ja uradio, a verujem i svi drugi koji vole Beograd“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare