Bratislav Gašić, Bata Gašić, BIA, naslednik, ko će naslediti Bratislava Gašića, bia logo
Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/Shutterstock/Wikipedia

Postavljanjem Bratislava Gašića za ministra unutrašnjih poslova fotelja direktora Bezbednosno-informativne agencije ostala je upražnjena. Ako se Vlada Srbije bude držala zakona, na tu funkciju morala bi da dođe nestranačka ličnost. Međutim, spekuliše se da je u igri za Gašićevog naslednika nekoliko političara.

Sa novom Vladom došlo je do promena u resorima odbrane i policije, a izvesno je da će doći i u Bezbednosno informativnoj agenciji. Na njenom čelu duže od pet godina bio je Bratislav Gašić, koji je od prošle nedelje ministar unutrašnjih poslova.

O novom direktoru BIA još nije bilo reči na sednicama Vlade, a očekuje se da će i o tome odlučivati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sada se može samo pretpostaviti da će odluka o Gašićevom nasledniku biti doneta vrlo brzo.

Na sajtu BIA nema podataka o zameniku direktora, koji bi po logici stvari trebalo da upravlja tom službom kada je direktor odsutan. Iako je predviđena sistematizacijom, u javnosti nije poznato da je iko izabran na tu funkciju. U Informatoru o radu BIA piše da direktor može da ima zamenika, ali ne i da ga ima, pa se postavlja pitanje ko će u narednom periodu rukovoditi tom agencijom.

Dobro obavešteni sagovornik “Nove” navodi da to ne bi trebalo da bude problem, kao i da BIA može da funkcioniše bez jednog čoveka.

“U policiji nema direktora godinu dana. Jeste da ni na šta ne liči, ali nekako funkcioniše. To su sistemi koji mogu da funkcionišu bez direktora, ali naravno ne u punom kapacitetu. Priroda i struktura službe je takva da ona može da radi. Ne može da donosi krupne odluke, ali postoje načelnici sektora i svako sprovodi poslove iz svoje nadležnosti”, kaže on.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

Gašić je na čelo Bezbednosne informativne agencije došao kao jedan od vodećih ljudi iz Srpske napredne stranke, iako u Zakonu o BIA piše da pripadnici te službe ne mogu biti članovi političkih partija. Tu zakonsku odredbu Vlada je, međutim, zaobišla, tako što je Gašić “zamrznuo” članstvo u Srpskoj naprednoj stranci, što u suštini ništa ne menja.

Čini se da će članstvo u partiji “zamrznuti” i novi direktor, budući da se u tom kontekstu uglavnom pominju stranački funkcioneri.

Spekuliše se da je glavni kandidat za tu poziciju Aleksandar Vulin, koji je neslavno otišao sa mesta ministra policije. Kako je “Nova” pisala, po njegovom nalogu prisluškivana je ruska opozicija u Beogradu, a pripadnici klana Veljka Belivuka na suđenjima su tvrdili da su sa njim sarađivali.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

Od nedavno priča se i da je jedan od kandidata za direktora Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu, koji je bio u igri i za ministra spoljnih poslova, a u istom kontekstu ranije se pominjao Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS.

Marko Đurić i Aleksandar Šapić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pričalo se da je u igri za čelnu poziciju BIA je i Bruno Đuran, koji nije poznat široj javnosti. Da će biti imenovan na tu poziciju pričalo se i krajem prošle godine, kada se prvi put govorilo o odlasku Gašića iz te agencije.

Inače, Vuk Jeremić, predsednik NS, je 2019. izjavio da je Anđelko Vučić, otac predsednika Srbije, postavio Đurana na mesto šefa kabineta bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića. Potom je navodno bio i šef kabineta gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, da bi kasnije bio postavljen u BIA.

BONUS VIDEO Lopandić o ministru Vulinu: Neverovatna izjava o Bilčiku, ali ko je dao nije ni čudo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar