Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović Foto: MUP/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

U Srbiji odavno više ništa nije za čuđenje, ali ako se ispostave kao tačne nezvanične informacije da Aleksandar Vulin preuzima Bezbednosno informativnu agenciju, a Nebojša Stefanović Puteve Srbije, to će biti još jedan blago rečeno novi politički apsurd. Ni na funkciju direktora BIA ni na mesto direktora Puteva Srbije ne bi smelo ili trebalo da dođu političke ličnosti, a naročito ne ove koje se pominju.

Aleksandar Vulin nekako se nije našao među kandidatima za ministre u novoj vladi. Da je bilo drugačije, opet ne bi bilo iznenađenje. Ovako, odluka Aleksandra Vučića da ga skloni iz nove izvršne vlasti bez sumnje je dobar potez.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama koje objavljuju mediji, Vulin će verovatno doći na mesto direktora BIA i na toj poziciji naslediti Bratislava Gašića, koji po Zakonu o bezbednosno informativnoj agenciji nije smeo da bude izabran na tu funkciju.

Naime, u članu 20, stav 1, Zakona i BIA piše: “Pripadnici Agencije ne mogu biti članovi političkih stranaka”.

Tu zakonsku odredbu Vlada je, međutim, zaobišla, tako što je Gašić “zamrznuo” članstvo u Srpskoj naprednoj stranci, što je još jedan izum naprednjaka.

Ukoliko Vučić ili (ako ćemo gledati formu) nova vlada na čelu sa Brnabić bude odlučila da na mesto novog direktora BIA postavi Aleksandra Vulina, verovatno će se poslužiti tom SNS metodologijom. Vulin će “zamrznuti” članstvo u Pokretu socijalista, možda će i napustiti tu stranku, ali to i dalje neće promeniti ništa. Jer, suštinski, on je stranačaki čovek i nije mu mesto u BIA.

Aleksandar Vulin Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Međutim, nije da je samo problem u tome.

Kako je Nova.rs pisala, Vulin je, kao ministar policije, naredio da se prisluškuje ruska opozicija u Beogradu, a sadržaje njihovih razgovora dostavio je kolegama u Moskvi. Kao logično postavlja se pitanje, šta bi tek radio da je na čelu BIA, s obzirom na to da se centar za prisluškivanje nalazi u Agenciji.

Do danas nismo saznali da li su u upotrebi kamere za biometrijski nadzor građana. Zakon to ne dozvoljava, ali je namera Vulina bila da njihovu upotrebu “legalizuje” kroz izmene zakona. Međutim, posle velikog pritiska javnosti, nacrt tog zakona je povučen iz procedure.

Kako smo mogli čuti na suđenjima, pripadnici klana Veljka Belivuka su tvrdili da su sa njim sarađivali, a tužilaštvo nije našlo za shodno ni da ga tim povodom ispita.

Utisak je da je kandidat za direktora BIA politizovao policiju, daleko više nego prethodni ministri, a nije se libio ni da vređa pripadnike drugih nacija. Pa je tako neretko Hrvate nazivao “ustašama”, a Albance “šiptarima”. Sramota za državu.

Nije dobar za Vladu i SNS, može u Puteve

Posle osam godina ovo će biti prva vlada bez Nebojše Stefanovića, a “Novosti” pišu da će preuzeti neko javno preduzeće, najverovatnije JP Puteve Srbije.

Ukoliko se to bude dogodilo, naravno da neće biti izabran na konkursu, već će ga Vlada postaviti kao vršioca dužnosti, pa će u v.d. stanju, suprotno zakonu, voditi Puteve godinama, poput nekih drugih kolega.

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović na sajmu naoružanja Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da bi uopšte bio direktor JP Puteva Srbije, morao bi da ima najmanje tri godine radnog iskustva na putarskim poslovima, kao i završen fakultet, što se u više navrata dovodilo u pitanje kada je reč o Stefanoviću.

U Zakonu o javnim preduzećima, takođe piše da je uslov da se neko nađe na funkciji direktora javnog preduzeća da nije član organa političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke. I tu odredbu vlast lako zaobilazi.

Znamo da nije stručan za poziciju JP Puteva Srbije, ali ni u njegovom slučaju to nije sve.

U vreme dok je on obavljao funkciju ministra policije, klan Veljka Belivuka je doživeo uspon. Praktično njihovim pripadnicima niko ništa nije mogao, iako se znalo, a istraživački novinari su o tome pisali, da su predstavljali strah i trepet na jugu, ali i u gradu, te da su reketirali brojne vlasnike lokala.

Takođe, njegova tada najbliža saradnica Dijana Hrkalović u više navrata dovođena je u vezu sa kriminalcima, između ostalog sa ubijenim navijačem Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavim, ali i Darkom Elezom, zbog kojeg joj se sada sudi.

Foto:Nova S

U vreme mandata Stefanovića, srušeni su objekti u Savamali, a policija nije pružila pomoć građanima, koji su je zvali da intervenišu, iako su trpeli teror mladića sa fantomkama.

Stefanović je tada tvrdio da su te noći policajci bili u opasnosti od pokidanih kablova za napajanje strujom i zato nisu smeli prići tom delu grada.

Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica na kojoj je pronađena rekordna količina marihuane, tvrdio je u intervjuu kod svog advokata Vladimira Đukanovića da su iz kabineta ministra Stefanovića tražili da za ceo slučaj optuži brata predsednika Srbije Andreja Vučića. Bivši ministar je to demantovao.

“Sasvim je sigurno da sam, pored Aleksandra Vučića i njegove porodice, najviše zainteresovan da se u potpunosti rasvetle sve okolnosti vezane za slučaj ‘Jovanjica’, kao i da se utvrdi šta je istina u onome što je osumnjičeni Koluvija rekao“, naveo je Stefanović.

Na sve ovo treba dodati i julske proteste i prebijanje građana, za šta niko do danas nije odgovorao.

BONUS VIDEO U čije ime Vulin „zavodi mere?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare