Aleksandar Vulin Foto: Beta/Miloš Miškov

Bivši ministar policije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin nije dobio mesto u novoj Vladi Srbije, ali gotovo istog trenutka kad je objavljena vest da neće biti deo kabineta u Nemanjinoj 11, pojavila se informacija da će postati novi direktor Bezbednosno-informativne agencije. Predstavnici Srpske napredne stranke, koalicionog partnera Vulinove stranke, odbili su da potvrde ovu informaciju, dok se predstavnici država sa Zapada otvoreno bune zbog ideje da čovek koji je blizak Moskvi postane šef BIA.

Na pitanje da li je za Vulina rezervisano mesto u BIA, novoizabrani ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je odbio da odgovori, rekavši da će se na Vladi odlučivati o ovom pitanju. S druge strane, bivši ministar policije i te kako računa na ovu poziciju, s obzirom na to da je u prethodnom periodu bio veoma odan šefu naprednjaka Aleksandru Vučiću.

Pročitajte još...

Međutim, prepreku Vulinu da dođe na mesto šefa BIA može da predstavlja otvoreno protivljenje Zapada, u prvom redu predstavnika država Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, o kojima bivši ministar policije u prošlosti nije imao šta lepo da kaže. Naprotiv, Vulin je gotovo svaku priliku koristio da uputi otrovne strelice ka Briselu i Vašingtonu, kao i ka ovdašnjim političarima koji su percipirani kao prozapadni.

Međutim, to nije jedini razlog zbog kog predsednik Pokreta socijalista na ledu i zbog kog je upitno da li će dobiti željenu funkciju. Zapad se protivi imenovanju Vulina na poziciju šefa BIA i zbog njegove saradnje sa Kremljom koja je rezultirala hapšenjem dvojice ruskih opozicionara.

Advokat Dimitrij Zahvatov, učesnik seminara koji je u maju prošle godine u Beogradu organizovala ruska opozicija, rekao je za Nova.rs da je jedan od razloga hapšenja aktiviste i ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze upravo to što je Aleksandar Vulin predao Moskvi transkripte prisluškivanih razgovora ruskih opozicionara. On ističe da je zajedničkom akcijom srpske i ruske bezbednosne službe, pored Kara-Murze, uhapšen i Andrej Pivovarov, još jedan opozicioni prvak i protivnik režima Vladimira Putina.

Da ovakva aktivnost može da bude problematična za bezbednosni sistem Srbije, ukazivali su brojni sagovornici “Nove”, jer se graniči sa špijunskim delatnostima u korist bezbednosne službe druge države. To je primetio i Evropski parlament, koji je u poslednjoj Rezoluciji o Srbiji izrazio zabrinutost zbog navoda je ruska opozicija prisluškivanja u Beogradu.

BONUS VIDEO: Vučić se iznervirao na konferenciji, a onda je nastupila neprijatna tišina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare