Foto:Vesna Lalić; google maps

Ponovnim izborom Tomislava Nikolića za predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, produžen mu je boravak u državnoj vili na Dedinju. I ne samo što besplatno koristi nekad predsedničku rezidenciju, već mu država plaća i troškove održavanja tog luksuznog objekta. Sa druge strane, Nikolić nema obavezu da podnosi izveštaje o imovini Agenciji za sprečavanje korupcije, koja ga ne tretira kao javnog funkcionera.

Tomislav Nikolić i dalje ubira plodove odluke iz 2017. da se ne kandiduje za predsednika Srbije i tako ne ugrozi kandidata SNS Aleksandra Vučića. Iz svega što se dešavalo u tom periodu jasno je da je Nikolić tada napravio “dil” sa Vučićem.

Zbog odluke da odustane od predsedničke kandidature, postavljen je na mesto predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, “svoje ljude” je udomio u Kancelariju koja je pod njegovom nadležnošću, a dobio je na korišćenje i vilu u Užičkoj 23 koja je bila predsednička rezidencija.

Nikolić u njoj živi punih 10 godina – prvih pet kao šef države, a sada kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom. To mu je omogućeno tako što je izmenjena Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom je objekat u Užičkoj 23 određen za boravak predsednika Saveta.

Komunalni troškovi i održavanje bazena

Sve ove godine iz budžeta plaćaju se i troškovi održavanja te vile u Užičkoj. Kako je Insajderu 2018. rečeno u Vladi, prosečni mesečni troškovi za održavanje tada su iznosili približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su u Vladi.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

Građani su tako Nikoliću prošle godine plaćali i održavanje otvorenog i zatvorenog bazena. Tačnije, kako je pisao Blic, za potrebe porodice Nikolić svake nedelje se kontrolisala mikrobiološka ispravnost kupališta i merila koncentracija hlora, a jednom mesečno obavljala se i fizičko -hemijska analiza. Za to je plaćeno oko pola miliona dinara.

Iako Nikolić uživa ozbiljne privilegije, u državi Srbiji ne tretira se kao državni funkcioner, a to znači i da nema obavezu da prijavljuje imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije. Šta sve bivši predsednik poseduje i ima li prihode iz budžeta, više ne može da se vidi na sajtu Agencije.

Nije funkcioner, a živi u držvanoj vili

U julu prošle godine Agencija za sprečavanje korupcije je u odgovorima našoj redakciji navela da Savet koji predvodi nije organ javne vlasti, već koordinaciono telo, te da Nikolić, shodno tome više nije u obavezi, tri godine nakon isteka predsedničkog mandata, da dostavlja podatke o imovini.

Agencija je potom pojasnila svoje zaključke.

Ona je navela da je javni funkcioner svako izabrano, postavljeno ili imenovano lice u organu javne vlasti, “osim lica koji su predstavnici privatnog kapitala u organu upravljanja privrednog društva koji je organ javne vlasti”.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ona se potom pozvala na autentično tumačenje pojma javni funkcioner i precizirala da su to lica koja su neposredno birana od strane građana ili koje ih bira, postavlja ili imenuje Skupština, predsednik Republike, Vlada Srbije, Vrhovni kasacioni sud…

Iako je Nikolića birala Vlada i formirala Savet za saradnju sa Rusijom i Kinom na čijem je čelu, Agencija tvrdi da on ipak nije javni funkcioner.

Ona se poziva na Zakon o državnoj upravi, kojim je predviđeno, kako dalje navodi, da Vlada može osnivati koordinaciona tela, te da je Savet upravo takvo telo, a ne organ javne vlasti.

“Imajući u vidu da nije organ javne vlasti, Tomislav Nikolić kao predsednik Saveta nije javni funkcioner i nema obavezu redovnog i vanrednog prijavljivanja imovine i prihoda”, pisalo je u odgovoru Agencije dostavljenom na upit naše redakcije.

Stan, kuća, vikendica…

Inače, prema podacima koji su bili dostupni javnosti, Nikolić uživa u predsedničkoj penziji, koja je prema podacima iz aprila 2020. iznosila 97.282 dinara.

Poznato je da je u svom vlasništvu imao luksuzni stan na Novom Beogradu, kuću u Bajčetini, ali i nelegalne vikendice na Savi, koje se zvanično vode na njegove sinove.

Foto: Nova.rs

Podsećamo, Tomislav Nikolić je u petak na sednici Vlade ponovo izabran za predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

BONUS VIDEO Do kada će Tomislav Nikolić biti u vili na Dedinju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare