Foto: Nova.rs

Vikendica porodice bivšeg predsednika Tomislava Nikolića na Savi već godinama nekažnjeno i nelegalno stoji, ugrožavajući nasip, odbranu od poplava, kao i pijaću vodu. Od sina Tome Nikolića, Radomira, slušali smo i obećanja da će je, ako treba oni sami srušiti. Vikendica je i dalje netaknuta, a u njenoj blizini nastavljaju se radovi, tu su bageri. Sagovornici Nove.rs ukazuju na sve opasnosti i posledice zbog kojih ama baš nikakvi radovi na tom zrmljištu ne bi trebalo da se obavljaju.

Vikendica na mestu na kojem ne bi smela da bude izgrađena je 2010. godine, i još uvek je tamo.

„Učinili smo sve da probamo da objekat legalizujemo. Ako nije moguće legalizovati, dobićemo rešenje i u skladu sa zakonom moraćemo i mi, porodično, da postupimo. Ako ne mi, onda će država“, rekao je još 2014. sin bivšeg predsednika Srbije Radomir Nikolić.

U međuvremenu ni Nikolići ni država nisu učinili svoje. Na zemljištu koje treba štititi, ponovo se rovari, a mehanizacija ugrožava ljude i reku.

Foto: Nova.rs

Oliver Ilić, jedan od aktivista koji se bore za očuvanje Savskog nasipa, tvrdi da su sve to „ilustrativni dokazi da nama vlada mafija i da je u Srbiji dozvoljeno kockaju sa zdravljem i iživotom ogromnog broja ljudi“.

„To je vodno zemljište, državna zemlja, tamo je svaka gradnja po zakonu zabranjena i opasna. Opasna je zbog toga što se tu nalazi vodoizvorište prestonice. Nigde nije zabeleženo u svetu, ta mesta su pod specijalnom zaštitom, to čuvaju vojska i policija. U svakoj drugoj zemlji na svetu, kada bi neko ušao na vodoizvorište i krenuo nešto da radi i da kopa, a kamoli da zida celu kuću. momentalno bi bio uhapšen i procesuiran“, smatra naš sagovornik.

Ilić upozorava da bahatost može da dovede do većih posledica.

„Svi ti bahati postupci, gradnja i naspinaje, podigli su korito reke, pa je sada opasnost od poplava i izlivanja Save mnogo veća“, pribojava se naš sagovornik.

Radomir Lazović i inicijative Ne davimo Beograd kao ključni problem vidi i to što ovakvi opasni prekršaji prolaze nekažnjeno.

Foto: Nova.rs

„Godinama niko nije odgovarao za nelegalnu gradnju na Savskom nasipu. Zato ljudi koji su inače moćnici, poput Tomislava Nikolića, i vrha Srpske napredne stranke, osećaju kao da su iznad zakona. Oni zaista i jesu iznad zakona, za njih ne važe ista pravila, kao za nas obične građane“, primećuje Lazović.

Njima se, uočava naš sagovornik, toleriše i ugrožavanje pijaće vode i odbrane od poplava.

„Na Savskom nasipu je ugrožena i pijaća voda, kao i odbrana od poplava. Nasip je izbušen različitim infrastrukturnim radovima. Vi kada gradite trajni objekat kakav je kućetina od tri sprata kakvu imaju Nikolići, vi ugrožavate i nasip, tako što kroz njega bušite. Sa druge strane, ugrožavaju i vodosnabdevanje tako što njihovo zagađenje odlazi tamo gde mi pijemo vodu. Jedna kuća koja se tu sagradi je dovoljna da naparavi problem, a kamoli nekoliko stotina, koliko ih već ima“, objašnjava Lazović.

Prema njegovim rečima, neke stvari na Savskom nasipu su ugrožene nepovratno, a neke je, ipak, moguće rešiti.

„Mi treba da napravimo detaljnu analizu ugroženosti nasipa i da napravimo plan sanacije štete. Ono što trenutno vidimo je da postoji prećutni dogovor između opštinske vlasti Aleksandra Šapića na Novom Beogradu i gradske vlasti Gorana Vesića da se dozvoli gradnja i da niko ne snosi odgovornost“, zaključuje Lazović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare