Tomislav Nikolić Foto: Zoran Lončarević

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić po svemu sudeći ostaje na čelu Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. To znači još izdataka iz budžeta Srbije koji na godišnjem nivou iznosi više stotina hiljada evra, ali i njegov ostanak u vili na Dedinju koju finansiraju građani Srbije. Kad je reč o onome što radi ovaj savet, ako je suditi prema podacima na zvaničnom sajtu, to su uglavnom rođendanske čestitke i poneki razgovor sa ambasadorima ovih država. Na spisku aktivnosti saveta tokom cele 2022. godine postoji svega devet objava.

Kako su objavile Večernje novosti, direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, trebalo bi da ostanu na tim pozicijama i nakon izbora nove vlade.

Na osnovu toga moglo bi se pretpostaviti da su pomenute kancelarije u prethodnom periodu dobro radile i ostvarile zapažene rezultate.

Kad je reč o savetu na čijem je čelu Tomislav Nikolić, na zvaničnom sajtu piše da se bivši predsednik Srbije tokom 2022. godine po jednom sastao sa ruskim i kineskim ambasadorom, da je pozvao pojedine njihove kompanije da ulažu u Srbiju, ali i da je čestitao pobedu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, te da su mu Orban i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko čestitali rođendan.

Za ove aktivnosti iz budžeta Srbije ove godine je za rad pomenutog saveta izdvojeno 38,02 miliona dinara, a u prethodne četiri i po godine 1,8 miliona evra.

Savet ima devet članova po funkciji: ministar spoljnih poslova, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministar finansija, ministar privrede, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar rudarstva i energetike, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministar za kulturu i informisanje, kao i šest članova imenovanih od strane Vlade.

Kako se navodi na sajtu, Nacionalni savet razmatra, usmerava i koordinira sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije i Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Narodne Republike Kine. Njegov rad se odvija na sednicima koje saziva i kojim predsedava predsednik Nacionalnog saveta.

Stručne i administrativno – tehničke poslove za potrebe Saveta obavlja Kancelarija Nacionalnog saveta koja je osnovana Uredbom Vlade Republike Srbije kojom rukovodi direktor koji je istovremeno i sekretar Nacionalnog saveta, učestvuje u njegovom radu bez prava odlučivanja.

Nema dostupnih informacija o tome koliko Kancelarija ima zaposlenih i kakve su im plate, a poznato je da njen v.d. direktor Nedeljko Tenjović na toj funkciji mesečno zarađuje 180.000 dinara. U vidu naknada za troškove zakupnine Tenjović prima još 41.100 dinara mesečno.

S druge strane, Tomislav Nikolić kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom ne prima platu i radi volonterski.

Ipak, građane Srbije skupo košta njegov boravak u nekad predsedničkoj vili u Užičkoj 23 na Dedinju, iz koje se do danas nije iselio. Prema pisanju Insajdera, građani Srbije plaćaju troškove održavanja tog luksuznog objekta u iznosu od približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su za Insajder u Vladi u novembru 2018.

Za razliku od ostalih visokih državnih funkcionera, koji su se po odlasku sa funkcija iseljavali iz državnih vila, Nikolić je želeo da na Dedinju ostane, iako je u svom vlasništvu imao luksuzni stan na Novom Beogradu, kuću u Bajčetini, ali i nelegalne vikendice na Savi, koje se zvanično vode na njegove sinove.

U oktobru prošle godine Nova je pisala da su u katastru nepokretnosti za vile u kojima žive Tomislav Nikolić i premijerka Ana Brnabić, unete zabeležbe da je podnet zahtev za promenu „nosioca prava“ nad tim objektima. Na naše pitanje zašto se to radi, u Republičkoj direkciji za imovinu tad nam je rečeno da se menja oblik svojine – iz državne u javnu svojinu Republike Srbije.

Ni godinu dana kasnije u katastru se ne vidi šta je tačno menjano. Postoje ukupno tri zabeležbe, dve na vili u kojoj živi Tomislav Nikolić i jedna na zemljište na kojem se nalazi objekat.

BONUS VIDEO: Do kada će Tomislav Nikolić biti u vili na Dedinju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare