Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije više ne može da se vidi spisak imovine i prihoda Tomislava Nikolića, aktuelnog predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom i bivšeg predsednika Srbije. Nije poznato zašto je Nikolić izuzet od javnog uvida u njegovu imovinu, budući da je i dalje javni funkcioner koji živi u državnoj vili na Dedinju i čije troškove od oko 3.400 evra mesečno plaćaju građani Srbije.

Nakon odlaska sa predsedničke funkcije, Tomislav Nikolić se povukao iz dnevne politike, ali se nije odrekao privilegija.

Kako se ne bi kandidovao na izborima za predsednika države, njega je Vlada Srbije 2017. postavila za predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom, a dodelila mu je na korišćenje i vilu na Dedinju, koja je prema Vladinoj uredbi prethodno bila određena za predsedničku rezidenciju.

Reč je o luksuznom objektu u Užičkoj ulici, u kojem je živeo Nikolić za vreme svog predsedničkog mandata. Za razliku od ostalih visokih državnih funkcionera, koji su se po odlasku sa funkcija iseljavali iz državnih vila, Nikolić je želeo da na Dedinju ostane, iako je u svom vlasništvu imao luksuzni stan na Novom Beogradu, kuću u Bajčetini, ali i nelegalne vikendice na Savi, koje se zvanično vode na njegove sinove.

Godinu dana pošto mu je istekao predsednički mandat, Uredba je promenjena i vila u Užičkoj, umesto za šefa države, određena je za rezidenciju predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

I ne samo što Tomislav Nikolić koristi jednu od najlepših državnih rezidencija, već se iz budžeta, novcem svih građana Srbije, plaćaju i troškovi održavanja tog luksuznog objekta. Kako je ranije pisao Insajder, prosečni mesečni troškovi iznose približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su za Insajder u Vladi u novembru 2018.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ono što se zna je da bivši predsednik ne prima nadoknadu kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, kao i da prima predsedničku penziju u iznosu od 97.282 dinara (podatak iz aprila 2020). Svi ostali njegovi prihodi, kao i imovina, više nisu javni, budući da ga nema u registru imovine na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Portal Nova.rs pitao je Agenciju zašto se na sajtu tog tela više ne može videti imovinska karta Nikolića, ali odgovor do objave ovog teksta nismo dobili.

Malo je verovatno da sve to ima veze sa nedavnim autentičnim tumačenjem pojma “javni funkcioner”, koje je, između ostalog, definisalo ko je sve u obavezi da dostavlja podatke o imovini Agenciji za sprečavanje korupcije. I po tom novom tumačenju, Nikolić spada u kategoriju funkcionera, budući da ga je izabrala Vlada Srbije.

Na sajtu čestitke i pozdravi

Nije poznato ni šta je konkretno posao Tomislava Nikolića u Savetu za saradnju sa Rusijom i Kinom, kao i koje su aktivnosti tog saveta i čemu služi Kancelarija, koja funkcioniše u okviru Saveta. Samo do aprila 2020. za njen rad iz budžeta je izdvojeno najmanje 1,4 miliona evra.

Poslednja objavljena vest na sajtu Kancelarija je iz februara ove godine, a radi se o pismu zahvalnosti koje je, kako piše, Nikoliću uputio sekretar Pokrajinskog komiteta KPK Fuđen. Pre toga objavljena je i informacija o sastanku Radne grupe sa predstavnicima kineskih investitora povodom izgradnje Rafinerije nafte u Smederevu, kao i novogodišnja čestitka kineskog predsednika Si Đinpinga Nikoliću i njegovoj supruzi Dragici.

Krajem prošle godine objavljen je govor bivšeg predsednika na forumu u Nanđingu, a u julu 2020. opet pismo zahvalnosti predsednika Kine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare