Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; shutterstock; Filip Krainčanić/Nova.rs; Universal Images Group North America LLC / DeAgostini / Alamy / Alamy / Profimedia

Tenzije oko preregistracije vozila na severu Kosova otvorile su mogućnost da Srpska lista napusti sve kosovske institucije. Upravo to je najavio predstavnik sa Severa Kosova Goran Rakić, što je ponovo "podiglo" temperaturu širom pokrajine. Prema tvrdnjama poznavaoca prilika, ova odluka ponovo je na stolu jer više nema manevarskog prostora, tako da je nikad realnije da Srbi napuste sve institucije. Naravno, pod uslovom da Beograd "klimne glavom".

Predstavnik Srpske liste Goran Rakić zakazao je sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu, gde će predložiti da Srbi napuste te institucije. Razlog novog potencijalnog napuštanja institucija je suspenzija direktora Regionalne direkcije Sever kosovske policije Nenada Đurića, jer je odbio da izdaje opomene vozilima sa KM tablicima.

“Gospodina Đurića su na poziciju direktora Regionalne direkcije Sever birali Srbi i četiri gradonačelnika sa severa, i Priština nema nikakvo pravo da preduzima bilo kakve sankcije prema njemu“, naveo je Rakić u saopštenju.

Nove turbulencije na Severu dešavaju se u trenutku kada rastu tenzije zbog odluke kosovskih institucija da se preregistruju srpske KM tablice. Iako su tenzije stvorene znatno ranije, a praktično se ne smiruju od avgusta, ovo je prva najava posle dužeg vremena da će srpski predstavnici napustiti kosovske institucije.

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kaže za „Novu“ da su nikada veće šanse da srpski predstavnici napuste kosovske institucije.

Milica Andrić Rakić Foto: N1

„Posledice napuštanje institucija biće potpuna razgradnja Briselskog sporazuma i drugih procesa integracija koje su se desile od 2013. do 2017, kada se suštinski i desila poslednja integracija. Praktično, mi ćemo se vratiti na 2011. godinu što će pod različitim pritiscima dovesti do novih pregovora“, kaže za Novu Andrić Rakić.

Naša sagovornica napominje da je ovo rizičan scenario, ali dodaje da je ostalo premalo manevarskog prostora.

„Kroz poslednji pristup oko preregistracije vozila vidimo da se signalizira da je dijalog oko tehničkih stvari manje-više gotov. Međunarodna zajednica više ne vidi da je Beograd toliko bitan prilikom dijaloga i integracije na Kosovu, zbog čega Srpska lista nema puno opcija“, dodaje predstavnica Nove društvene inicijative.

Andrić Rakić napominje da zbog svega viđenog, Srpska lista sada ima najveću šansu da napusti sve institucije.

„Takva odluka realnija je nego ikad. Nije tajna da integracija na severu nije demokratski proces, nisu to inicirali građani dole, a postoji i veliki otpor zajednice svim tim sporazumima. Članovi Srpske liste već duže vreme žele da napuste institucije, ali ih Beograd na to nije ohrabrivao jer on mora da garantuje finansijsku stabilnost za ljude koji napuste svoje poslove. Bez te garancije, nema ni odluke o napuštanju“, objašnjava naša sagovornica i napominje da bi u slučaju napuštanja institucija prvo politički funkcioneri napustili institucije, a onda policija i svi ostali.

Nije prvi put da Srpska lista želi da napusti kosovske institucije

Ovo nije prvi put da čelnici Srpske liste žele da napuste kosovske institucije, a što nikada do sada nije učinjeno.

Poslednji put ova mogućnost spomenuta je 22. avgusta ove godine, praktično tri dana nakon sastanka u Briselu kojima je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tada su stizale poruke da neće biti pogroman, izbegličkih kolona i uništavanja srpskog naroda. Naravno, ponovo je provejala ideja o mogućnosti napuštanja institucija.

Goran Rakic i Srpska lista
Goran Rakić i Srpska lista Foto:N1

Prema računici portala Kossev, od 2018. godine bilo je ukupno 11 najava da ćemo srpski predstavnici napustiti kosovske institucije, uključujući poslednju najavu Gorana Rakića.

Različiti su razlozi dovodili do pregovora o napuštanju institucija poput one o hapšenju člana Predsedništva Srpske liste Ivana Todosijevića, nakon razgovora u Briselu, suspenziji Briselskog sporazuma…

U martu ove godine je u Kosovskoj Mitrovici održan protest zbog toga što se Srbima sa Kosova nije dozvolilo da glasaju na aprilskim izborima u mestima u kojim žive. Svega tri dana ranije, predsednik Vučić zatražio je da Srpska lista istupi iz svih institucija, uključujući i 435 policajaca sa Severa.

Bonus video: Rada Trajković o životu Srba na Kosovu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare