Boris Tadić
Boris Tadić Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma ne bi bio čin formalnog priznanja nezavisnosti Kosova, ali bi nesumnjivo bio čin zvaničnog prihvatanja kosovske nezavisnosti kao političke realnosti", kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider SDS i dodaje da je Vučić u izjavi nakon sastanka naprosto preskočio da iznese neke ključne aspekte sastanka.

Opširnije o reakcijama nakon jučerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine čitajte u našem lajv blogu.

Na pitanje da prokomentariše kontradiktorne izjave koje su se čule u ponedeljak uveče, Tadić odgovara da Vučić i Borelj nemaju kontradiktorne izjave, već Vučić naprosto preskače da iznese neke ključne aspekte sastanka.

„Naime, on uporno govori da bi tek trebalo dogovoriti plan implementacije kako bi stvorio utisak u javnosti da se ništa značajno nije desilo, a ne govori da su i on i Kurti prihvatili sadržaj sporazuma onakav kakav je sinoć objavljen. Pokušava da stvori konfuziju u javnosti i da naše građane tako polako ‘uvodi u hladnu vodu'“, ističe sagovornik Danasa.

Dodaje da priprema javnosti za potpisivanje sporazuma koji tretira Kosovo kao nezavisnu državu i ne sprečava njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama, dakle i u UN, namenjena je i današnja promocija donacije EU.

„Manipulacija kojoj ćemo svedočiti u narednim danima svodiće se na uzdizanje ZSO kao velikog dostignuća i na materijalne benefite koje će Srbija imati od odstajanja od svojih legitimnih nacionalnih interesa na Kosovu“, objašnjava Tadići dodaje da ovo nije sporazum koji nudi kompromis, jer je iz teksta sporazuma jasno da je sporazum usmeren isključivo na korist Prištine i da Srbija potpisivanjem ovakvog sporazuma daje sve, a ne dobija ništa.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

***
BONUS VIDEO – Kome (ne)treba kosovsko rešenje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar