Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ni iz trećeg puta nije konstituisana Skupština grada Beograda, pa će se ići na nove izbore. Osim predsedavajućeg Tome File, na sednici nije se pojavio niko iz SNS i SPS, a uoči sednice u holu Skupštine grada okupili su se predstavnici koalicija "Srbija protiv nasilja" i NADA.

Kao što je u subotu najavljeno na sednici Predsedništva SNS, Beograđani će ponovo na izbore. U petak ni iz drugog puta nije konstituisana Skupština grada Beograda, pa je odložena za danas.

Mića Berić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ipak, ni danas se osim predsedavajućeg Tome File nije pojavio niko iz SNS i SPS.

Na sednicu su stigli samo članovi koalicije SPN i NADA, a nisu došli ni članovi okupljeni oko liste Branimira Nestorovića „MI-Glas iz naroda“.

I kamere su zabeležile da su prazne skupštinske klupe.

Foto: Printscreen

Vladimir Obradović iz koalicije Srbija protiv nasilja“ rekao je na konferenciji za medije da je danas „poseban dan“.

„Danas je poseban dan, za sve Beograđane i mene lično. Ovo je dan kada SNS posle 10 godina nije u stanju da formira vlast. Građani su im poručili da ih ne žele, a meni je bila čast da sam bio kandidat za gradonačelnika. SNS više ne vlada ovim gradom, vidite da sve ono što smo radili pred i posle izbore, dalo je rezultat. Uslovi će biti promenjeni, izbori ponovljeni, a Beograd ulazi u novu šansu da ima vlast kakvu zaslužuje“, poručio je Obradović.

Vladimir Obradović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Nosilac liste na beogradskim izborima Dobrica Veselinović je rekao da predstoji borba za sređivanje biračkog spiska.

„To je stvar celog društva, moramo da rešimo situaciju u medijima, videli ste da REM ne radi svoj posao. To je jedan od važnijih zahteva međunarodnih posmatračkih misija. Moramo da dodelimo petu frekvenciju, da zaustavimo funkcionersku kampanju. To je po meni izuzetno važno. Ovo je bitka u kojoj svi moramo da učestvujemo. Da li ćemo biti društvo sa više slobode i dostojanstva i klizimo u diktaturu u kojoj niko ne želi da živi. Druga bitna stvar je da se dogovorimo o formatu u kojem ćemo nastupati na izborima, imenu koalicije i zajedničkom kandidatu“, poručio je Veselinović.

Dobrica Veselinović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Odbornik Miloš Pavlović rekao je da je Aleksandar Vučić prvi put poražen u Beogradu posle 2014. godine.

Miloš Pavlović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Prvi put posle 2014. godine, mnogo puta smo stajali pred vama, a danas prvi put stojima u situaciju da SNS i SPS i pored izborne krađe ne mogu da formiraju vlast u Beograd. Ovo je prvi poraz Vučića u Beograd u posle 2014. godine. Sada ulazimo u period u kome treba da utvrdimo ko je dao nalog da se pokradu izbori. Moramo da dobijemo odgovor ko je dao nalog da se prekraja izborna volja Beograđana. Ovo nije danas grad koji je bio 2014. godine, infrastruktura je pred raspadom, Beograd je među najzagađenijim gradovima u svetu. Beograd je danas centar Evrope za pranje novca“, naglasio je Pavlović na konferenciji za medije.

U 10 sati je predsedavajući Fila konstatovao  da nema kvoruma, čime će obezbediti uslovi da se raspišu novi izbori koji mogu da se održe već 21. ili 28. aprilu.

Nove izbore za Skupštinu Beograda raspisuje predsednik Skupštine Srbije, koji takođe još nije izabran nakon decembarskih izbora. Očekuje se da će se to dogoditi na sednici nezvanično najavljenoj za 12. mart.

Prema rezultatima decembarskih izbora najviše odbornika u Skupštini grada Beograda dobila je koalicija oko SNS – 49, 43 odbornika dobila je koalicija „Srbija protiv nasilja“, koalicija NADA sedam, „Mi – glas iz naroda“ šest i Socijalistička partija Srbije pet odbornika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar