Foto: Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se konsultovati sa predstavnicima parlamentarnih grupa povodom predloga “velike petorke” o Kosovu. Razgovor o francusko-nemačkom sporazumu, prema rečima opozicionara, neophodno je organizovati javno, u Skupštini Srbije, dok se o eventualnim konsultacijama sa Vučićem različito izjašnjavaju.

Pročitajte još...

„Ono što je važno je da ću narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa, koji žele da čuju, siguran sam da će biti mnogo onih koji ne žele pošto sve znaju i obavestiću ih kako je sve to zaista teklo, šta se iza svega krije. Pravićemo pravu institucionalnu transparetnost, tražiti značajniju ulogu Parlamenta i Vlade“, rekao je Vučić, dodajući da je spreman da i o ovoj temi razgovara i na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Da je takva opcija i te kako realna, naveli su izvori Nova.rs bliski vrhu SNS, koji ističu da Vučić samo čeka da ga neko od predstavnika opozicije pozove.

A šta kažu opozicionari

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke u parlamentu, kaže da još nisu dobili poziv za sastanak sa Vučićem, kao i da će, kad ga dobiju, odluku o tome doneti Predsedništvo stranke. On navodi i da je njegov stav da apsolutno nema o čemu da se razgovara sa Vučićem van Skupštine Srbije.

Miroslav Aleksić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U razgovoru za Novu, Aleksić podseća da Vučić nije zvao predstavnike opozicije kada je donosio odluku da preda elektro-energetski sistem Albancima, kad je, kako kaže, doneo odluku da preda pravosuđe, telefonski pozivni broj, nadležnosti po pitanju tablica, ličnih dokumenta…

„Nije nas ni jednom pozvao na bilo kakve konsultacije, da bi nas zvao sada kada je on lično ucenjen i želi da to predstavi kao veliku opasnost koja se nadvila nad Srbijom. Problem je u tome što jedan čovek, koji je ucenjen umešanošću u kriminalne i korupcionaške radnje, a u koje su i njegovi najbliži saradnici umešani, sada svoje lične ucene hoće praktično da svali na probleme koje ima Republika Srbija“, rekao je Aleksić.

Tepić: Tekst sporazuma da bude dostupan javnosti

Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni” i potpredsednica Stranke slobode i pravde rekla je da se njihova poslanička grupa zalaže za to da se o predlogu sporazuma raspravlja u Skupštini Srbije.

“Naravno da tražimo da se o predlogu sporazuma razgovara u Skupstini i da tekst bude dostupan javnosti. Što se konsultacija tiče, odluku ćemo doneti kada bude bio poznat format razgovora i kada dobijemo poziv”, rekla je ona.

Tepić dodaje da je pre nekoliko meseci, tokom skupštinske rasprave o tehničkom Izveštaju o Kosovu i Metohiji, njihova grupacija predložila da se, u susret ovome što se dešava, formira skupštinska komisija koja bi okupila i predstavnike partija, ali i univerziteta, SANU, Crkve, civilnog sektora i svih relevantnih činilaca u društvu.

Marinika Tepić gošća u emisiji Utisak nedelje na televizi Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

“I ti sa ciljem da zajedno utvrdimo i konsenzusom stanemo iza predloga koji bi za državu Srbiju bio prihvatljiv. Smatrajući da je pitanje Kosova i Metohije nadstranačko pitanje i da vredi pokušati da svi zajedno budu uključeni u definisanje sporazuma, inicirali smo ovakvo jedno telo upravo uoči ove situacije, pre faze nečega što deluje kao ultimatum, ali na žalost nije bilo sluha za to”, kaže Tepić i napominje da bi pozicija Srbije u pregovorima bila značajno bolja da je uskadila svoju spoljnu politiku sa EU, odnosno da je uvela sankcije Rusiji.

“Upozoravali smo mesecima i da će de povući strani investitori, vratiti vize, primeniti sankcije i protiv Srbije ukoliko ne razumemo ozbiljnost situacije”, podvlači naša sagovornica.

Obradović: Što pre vanredna sednica Skupštine o Kosovu

Lider Dveri i šef njihove poslaničke grupe, Boško Obradović, naglašava da bi najbolje bile na vanrednoj sednici Narodne skupštine na temu KiM, gde bi predsednik Republike javno izložio sadržaj francusko-nemačkog predloga, koji je u međuvremenu postao evro-američki, odnosno, kako on tvrdi, NATO predlog.

Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“To je mnogo bolje nego pojedinačne konsultacije sa poslaničkim grupama van očiju javnosti u Predsedništvu. Zato su poslaničke grupe NADA, Zavetnici i Dveri-Patriotski blok danas zajednički zatražile održavanje hitne sednice parlamenta na kojoj bismo odbacili novi ultimatum sa Zapada”, kaže Obradović.

On kaže da je u tom pravcu planiran niz drugih zajedničkih aktivnosti pomenutih parlamentarnih stranaka.

“Ukoliko ipak dobijemo predlog za konsultacije kod predsednika Republike mimo Narodne Skupštine, o tome će se izjasniti Predsedništvo Dveri kad stigne konkretan poziv”, rekao je Obradović.

Lutovac: Neću ići na sastanak sa Vučićem

Predsednik Demokratske stranke i potpredsednik Skupštine Zoran Lutovac rekao je da njihova grupa nije dobila poziv, te da je Vučić ovakvu najavu iskoristio da bi, kako kaže, testirao javno mnjenje i političke aktere.

“Pa, ako vidi da će odziv biti mali, neće ni uputiti zvaničan poziv. Ako takav poziv, ipak, stigne do nas, neću ići na taj sastanak, jer je cilj tog sastanka isključivo da se u javnosti stvori utisak kako se Vučić konsultuje o važnim državnim pitanjima sa drugim političkim akterima, a to jednostavno nije tako. On se ne konsultuje ni sa kim, samo mu je potrebno da stvori takav utisak zbog suočavanja sa nepopularnim odlukama. On sve to radi isključivo radi opstanka na vlasti, a ne zbog nekog “nacionalnog jedinstva”. Ne može biti “nacionalnog jedinstva” sa onima koji su ruinirali i opljačkali Srbiju, zarobili državu, medije i institucije, zadužili i naše unuke”, naglašava Lutovac.

Zoran Lutovac Foto: Milos Tesic/ATAImages

Lutovac ističe da je drugi razlog za ovakvu odluku to što bi oni, kako kaže, razgovarali o predlogu u čijoj izradi Vučić nije ni učestvovao, nego mu je, kako je predsednik tvrdio, taj dokument uručen kao gotov proizvod.

“Ako je to tako, onda on nije odgovarajući sagovornik, nego oni koji su taj predlog sačinili. Vučić bi svakako trebalo da dođe u Skupštinu, što nije činio sve ove godine, i da najzad položi račune o tome šta je sve radio i kakav je učinak njegovog učešća u dugogodišnjim pregovorima”, smatra Lutovac.

Lazović: Odazvaćemo se pozivu

Radomir Lazović rekao je da će se njegova poslanička grupa odazvati pozivu Vučića, ukoliko do njega dođe.

„Ali važno nam je da istaknemo da ćemo se odazvati pozivu predsednika države, a ne Aleksandra Vučića lično. U prošlosti je bilo jako puno manipulacija u javnosti, pre svega od strane njega kada su ovi sastanci u pitanju“, kaže on.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On dodaje da misli da je dobro da se o tome i u parlamentu razgovora.

„Ali nam je jasno i prepoznajemo u tome i njegovu nameru da on na neki način dobije više prostora za manipulisanje javnošću i da odgovornost za neuspele pregovore prebaci i na drugu stranu. Nećemo mu to dozvoliti i smatramo da je on lično veliki problem i u ovim pregovorima i u pregovorima sa EU, jer on ne pregovora braneći srpske interese, nego braneći sopstvene interese da ostane na vlasti. Tako da građani Srbije praktično nemaju svog predstavnika u tim pregovorima“, zaključuje Lazović.

BONUS VIDEO: Hoće li opozicija vanredne izbore u Beogradu Ana Gođevac, Dobrica Veselinović i Nikola Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar