Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima SAD, Nemačke, Francuske i Italije, a na kojem se govorilo o nemačko-francuskom planu za Kosovo, da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, ali je dodao da je pokazao rezervisanost po jednom važnom pitanju.

Vučić je rekao da će u narednim danima i nedeljama obaviti konsultacije sa članovima Vlade i Skupštine Srbije i svih značajnih društvenih grupa o predloženom sporazumu o Kosovu.

„Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, ali ne mogu da govim o tome, jer predlog nije javan“, izjavio je predsednik Srbije.

Dodao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju „ukoliko se ne bismo usaglasili sa današnjim planom“.

„Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Miroslav Lajčak, dakle od predstavnika SAD, Francuske, Nemačke i Italije da pomognu svima nama u prevazilažnju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je, ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina i to je pitanje hitnosti,“, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je današnji sastanak bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji su imali.

Frančesko Talo, Emanuel Bon, Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučič, Gabrijel Eskobar, Jens Pletner Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

„Ono oko čega jesmo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje. Kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić.

„Pred nama nisu laki dani, mnogo teških odluka. Ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora, jedino što mogu da kažem jeste da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju“, izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština koja, kako je istakao, nije samo obećana već i potpisana pre deset godina. Dodao je da je tek posle formiranja Zajednice srpskih opština moguć razgovor i povratak Srba u institucije i kakva takva normalizacija situacije.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Podsetimo, Vučić se danas u Beogradu sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Aleksandar Vučić i Gabrijel Eksobar Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Glavna tema razgovora bio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na osnovu francusko-nemačkog plana za Kosovo, koji je EU usvojila.

Lajčak, Eskobar, Bon, Pletner i Talo u Beograd su došli iz Prištine, gde su razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera „očekivao veće razumevanje“ za evropski (francusko-nemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

BONUS VIDEO – Da li predlog statuta ZSO nemačke fondacije može biti tema razgovora Vučića i izaslanika EU i SAD?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare