Foto: Nova.rs, Shutterstock

Srpske vlasti ozbiljno razmatraju da prihvate francusko-nemački plan, odnosno evropski predlog o Kosovu, a tim povodom Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrima, a narednih dana obaviće razgovore i sa predstavnicima parlamenta i nevladinim sektorom. Poslanici opozicionih stranaka u izjavama za Nova.rs otkrivaju koje bi bile njihove “crvene linije” za dogovor sa Prištinom.

Nakon sastanka sa evropskim posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, kao i savetnicima predsednika Fracuske i nemačkog kancelara i premijerke Italije, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma. On je naveo i da je pokazao rezervisanost po jednom važnom pitanju.

Francusko-nemački predlog iza kog je stala cela EU zvanično nije objavljen, ali su mediji pustili u javnost više njegovih verzija. Ono što je za srpske vlasti, makar do sada, u njemu bilo neprihvatljivo je članstvo Kosova u UN ili, kako se u poslednjem nacrtu navodi, “u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”.

Sa druge strane, taj predlog predviđa samoupravu za Srbe na KiM i formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve.

Iz redova opozicije o “crvenim linijama” za dogovor sa Prištinom prvi se oglasio lider SSP Dragan Đilas. On je izjavio da bi njemu zaista bio “zločin da neko prizna nezavisnost Kosova, ali bi bio i zločin da neko našoj deci i Srbiji uskrati evropsku budućnost”.

Dragan Đilas Foto: N1

“Očekujem da taj predlog bude dostupan građanima, parlamentu, da vidim šta je. Za nas postoje crvene linije, a to su priznanje Kosova i članstvo Kosova u UN”, rekao je Đilas i dodao da ukoliko toga nema i ako taj predlog omogućava normalizaciju odnosa onda bi SSP za to glasao.

Slične poruke stižu i iz Narodne stranke. Sanda Rašković Ivić, potpredsednica te partije, kaže da bi za njih “cvena linija” bio ulazak Kosova u UN. Ona, međutim, ističe i da je za NS pitanje Kosova rešeno Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ovaj francusko nemački predlog je u stvari predlog oko rešavanja pitanja statusa Kosova. Te priče o tome da nikada nećemo priznati Kosova naprosto nisu dovoljne, jer i dve Nemačke su živele tako jedna drugu nisu priznavale, a obe su bile u stvari države koje su bile članice UN. Kosovo ne sme da članica UN i to je crvena linija”, navodi Ivić za Nova.rs.

Ni za Zdravka Ponoša, predsednika pokreta SRCE, bilateralno priznanje nije prihvatljivo, kao ni ulazak Kosova u UN.

“O svemu drugom može da se razgovora”, kaže on za naš portal.

Ponoš ipak navodi i da je ključna pozicija njegovog pokreta da Vučić ne može da dobije podršku ni za šta, a nakon referenci koje je stekao za 10 godina vladanja.

Zdravko Ponoš Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“On nije poštovao ni Ustav ni zakone ove zemlje, niti je držao reč. Njemu ne može da se veruje ni u čemu. Bilo šta što on dogovora, potpisuje, pogotovo nešto što ima tako kapitalan značaj za budućnost ove zemlje, njemu ne treba dati podršku ni za šta. To je principijelno”, ističe Ponoš i navodi da samo Vučić zna šta piše u francusko-nemačkom predlogu.

Radomir Lazović, jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd, kaže da koncept crvenih linija nema mnogo smisla ukoliko nam pregovore vodi Aleksandar Vučić i da za Kosovo neće biti dobrog rešenja dok je on na vlasti, jer “Vučić ne pregovara o interesima građana, već samo oko svojih interesa”.

Lazović ističe da se NDBG zalaže za suštinsku autonomiju kroz formiranje Zajednice srpskih opština.

Radomir Lazović Foto:N1

“One bi imale nadležnosti u domenu obrazovanja i zdravstva. Maksimalna zaštita pojedinačnih i kolektivnih prava Srba, uključujući i pravo na posebne veze sa Srbijom, kao i maksimalna zaštita kulturne, istorijske i umetničke baštine je nešto što ne može i ne sme biti problem Prištini i ne vidim razlog da se ovi standardi sprečavaju”, navodi on za Nova.rs i dodaje da je veliko licemerje to što se francusko-nemački predlog skriva od javnosti.

“Nedopustivo je vođenje tajnih pregovora. Zahtevamo da predstavnici opozicije imaju uvid u predlog o kome se govori”, kaže Lazović.

Koje su crvene linije za stranku Zajedno pitali smo i njenog kopredsednika Nebojšu Zelenovića, ali konkretan odgovor nismo dobili. On u odgovoru na naše pitanje navodi da Srbija treba da kaže šta hoće, umesto da se i dalje bori sa gubitničkim koprcanjem, odgovarajući na pitanje šta sve neće.

Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Na temelju principa nemenjanja linija razgraničenja moguće je stvoriti jedinstven ekonomski prostor koji bi svakom od dvadesetak miliona građana stvorio dobru životnu perspektivu i omogućio priključenje novoj tehnološkoj revoluciji”, naveo je između ostalog Zelenović.

BONUS VIDEO Sednica Vlade o Kosovu – prisustvovao i Aleksandar Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar