Foto:FoNet/Aleksandar Barda/Vesna Lalić/Nova.rs/Privatna arhiva

Šef poslaničkog kluba Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je danas Skupštini Srbije Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji kojom se predviđa odbacivanje „nemačko-francuskog plana“, jer ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Nova.rs ekskluzivno prenosi svih 11 tačaka ovog predloga rezolucije.

U Rezoluciji o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji navodi se da „Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija“.

„Naročito, Srbija nikada neće pristati, izričito ili prećutno na bilo koji način, na članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama“, navodi se u dokumentu koji je skupštini na usvajanje predložila Narodna stranka.

„Predlažemo da parlament usvoji ovu rezoluciju kao zaključak, jer u suprotnom sednica skupštine nema nikakvog smisla i biće to samo još jedna predstava predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle koje će uslediti novi nacionalni porazi“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da će sednica parlamenta biti „besmislena bez zaključka“, jer izveštaj o Kosovu i Metohiji i pregovorima u proteklih nekoliko meseci mogao da predstavi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Narodna stranka predlaže šta da radimo i kako da sačuvamo Kosovo i Metohiju, a vlast predlaže da na skupštini raspravljamo o onome što je bilo. Sednica mora da bude završena zaključkom kojim skupština donosi rezoluciju ili platformu kojom je definisano da se Srbija u pregovorima mora pridržavati Ustava i da nema priznavanja samoproglašenog Kosova“, rekao je Aleksić.

Ova rezolucija bi, kako navodi Aleksić, trebalo da se nađe na dnevnom redu kao predlog oko kojeg bi poslanici mogli da se usaglase i donesu jedinstven stav o tome šta su crvene linije Srbije.

Sadrži 11 tačaka, a Nova.rs prenosi šta one podrazumevaju.

Tačka 1

Predviđa se da Narodna Skupština odbaci nemačko-francuski plan za rešavanje KiM, budući da ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Tačka 2

Srbija nije i nikad neće priznati, izričito ili prećutno, jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

Tačka 3

Srbija nikad neće pristati na izričito ili prećutno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Tačka 4

Razgovori o statusu KiM imaju se voditi isključivo u Savetu bezbednosti UN, kako to predviđa Rezolucija 1244.

Tačka 5

Razgovori s Prištinom u okviru Briselskog dijaloga imaju se voditi samo oko tehničkih pitanja, kao što je bilo do 2011. godine.

Tačka 6

Obavezuje se Vlada Srbije da vodi aktivnu kampanju protiv prijema Kosova u UN, Unesko i druge međunarodne organizacije.

Tačka 7

Narodna Skupština traži od predsednika Srbije da se bez odlaganja pisanim putem obrati predsednicima Rusije i Kine, sa molbom da te zemlje kao stalne članice Saveta bezbednosti UN vetom blokiraju svaki pokušaj Kosova za prijem u UN.

Tačka 8

Obavezuje se Vlada Srbije da nastavi međunarodnu diplomatsku kampanju za povlačenje priznanja Kosova, te da uspostavi sistem ekonomskih i trgovinskih povlastica za države koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova ili koje su povukle priznanje.

Tačka 9

Skupština Srbije zahteva od Vlade Srbije i predsednika da je redovno, a najmanje jednom u tri meseca, izveštavaju o razvoju događaja, toku razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnim činiocima, s tim da se poverljivi delovi izveštaja razmatraju na sednicama skupštinskog Odbora za KiM, na kojima će biti isključena javnost.

Tačka 10

Ova rezolucija obavezujuća je za sve državne organe i organizacije. Mogu biti izmenjeni jedino novom rezolucijom.

Tačka 11

Ovu rezoluciju objaviti u Službenom glasniku Republike Srbije.

BONUS VIDEO: Da li smo čuli nešto novo o planovima za Kosovo i Metohiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare