Marko Jakšić Foto:Medija centar Beograd

Kosovo nikad neće moći da bude posebna država bez pomoći i podrške Srbije, a mislim da je Priština u Aleksandru Vučiću našla jakog, dobrog i pouzdanog saveznika. Jer, ono što nisu mogle da učine NATO bombe, to je onako elegantno i u miru Aleksandar Vučić prepustio Prištini. Ovim rečima član Narodnog pokreta Srba sa KiM i nekadašnji narodni poslanik Marko Jakšić komentariše ultimatum koji je u vidu nemačko-francuskog plana za Kosovo postavljen pred Srbiju.

Nemačko-francuski plan za Kosovo je na stolu, o tome će predsednik u četvrtak govoriti u Skupštini, ali znaju li Srbi sa KiM o čemu se zapravo radi i šta nam se nudi?

Najveći deo Srba sa KiM zna da se dešava nešto krupno i pretpostavljaju da je na pomolu jedna teška izdaja – da Srbi moraju da raskrste sa svojom državom. To što se nudi uopšte nije povoljno za Srbe i zato svi nešto čekaju sa jednom velikom zebnjom. Ono što mali broj ljudi zna jeste da je ovo što sad imamo zapravo Išingerov plan. On je učestvovao u pregovorima Beograda i Prištine, kada ih je vidio Ahtisari i taj plan je ponudio 2008. godine. Naša delegacija je te godine u Beču sa indignacijom odbila ovaj predlog, međutim, on se sad presvukao, malo ukomponovao i izlazi opet pred nas, građane KiM, koji praktično treba da završe u nezavisnoj državi Kosovo, tj. u još jednoj albanskoj državi na Balkanu.

Pročitajte još...

Da li je neko iz zvaničnih institucija u Beogradu ili od predstavnika Srpske liste pokušao da objasni Srbima na KiM šta se od nas traži?

I sami znate da je Srpska lista formirana pre svega da sluša Aleksandra Vučića. Oni imaju taj mali deficit u intelektualnom i svakom drugom smislu. Oni tu nisu dovedeni da razmišljaju niti da objašnjavaju, već da slede ono što im njihov vođa kaže. Prema tome, ni od strane Srpske liste, niti od strane zvaničnih institucija Srbije, recimo Kancelarije za KiM, nikakva obaveštenja nismo dobili, naročito pošto je Srpska lista posle ovih propalih barikada jednostavno potonula. Nema ih nigde. Međutim, oni ionako imaju vrlo slab ugled kod Srba na KiM, tako da im se malo i veruje. Što se tiče ovih iz Kancelarije za KiM, oni već 10 godina lažu Srbe o raznim pobedama… Sećate se Marka Đurića i 5:0, a to je onda nastavio i Petar Petković. A istina je da što više Srpska lista i Aleksandar Vučić pobeđuju, to Srbima više trnu zubi i sve više se nalaze u nezavisnom Kosovu. Oni niti šta mogu da objasne, niti da kažu, a još manje može da im se veruje. Zato kod Srba važi uverenje da je ovde reč o izdaji.

Foto: E-Stock_danijel_milutinovic

Kako vidite politiku Aleksandra Vučića po pitanju Kosova u proteklih 10 godina?

U ovih 10 godina građani su imali prilike svašta da vide i čuju, oni su jednostavno postali robovi loše nacionalne i državne politike Aleksandra Vučića. Osetili su da idu sve dalje od Srbije. Jedna po jedna institucija republike Srbije na ovom prostoru se gasi, počev od energetike, preko telekomunikacija, do policije, sudstva, civilne zaštite. Sve je ostalo da se vrti oko zdravstva i prosvete, ali i tu sve više nestaje država Srbija, a rađa se nezavisno Kosovo. To se naročito pojačalo dolaskom Aleksandra Vučića. Do tad ROSU nije smela ni da pomisli da se pojavi na severu, nikakvih drugih registarskih tablica tu nije bilo osim srpskih. Građani osećaju da se odaljavaju od svoje matice i to koracima od sedam milja.

Marko Jakšić Foto:Medija centar Beograd

Stalno govorimo samo o severu KiM, ali kako žive Srbi s druge strane Ibra?

Oni se jednostavno tiho iseljavaju. Napuštaju svoju domovinu, kako bi se to medicinski reklo – kapilarno. Bez pompe, u jednoj tišini. Pre neki dan je dosta argumentovano predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao da je za vreme Vučića više od 30.000 Srba napustilo prostor KiM, naročito oni južno od Ibra koji vide da su na neki način prodani. Na Novom brdu, Srbi prodaju zemlju Albancima po ceni koja nije veća od pet evra po aru. Jedna jadikovka i beznađe. Primera radi, ja sam negde do 2008. godine, dok me Vlada Ivice Dačića i Borisa Tadića nije smenila, bio na čelu Zdravstvenog centra. Dom zdravlja u Zubinom Potoku imao je tada 140 radnika, danas ih je manje od 80, što znači da je 60 porodica u ovih 10 godina manje samo na teritoriji ove opštine.

Zna li se tačno koliko je Srba južno od Ibra?

Prema nekim pretpostavkama, ukupno je Srba ostalo na KiM između 110 i 120.000. Pola od toga je na severu, pola na jugu.

Da li je nemačko-francuski plan čije se prihvatanje sada razmatra konačni rasplet u dijalogu Beograda i Prištine?

To je, na neki način – “došla voda do poda”. Mi imamo prilike da čujemo predsednika Srbije da je reč o velikim pritiscima na Srbiju, da moramo da se faktički odreknemo svoje teritorije, inače će nestati investicije i uvešće nam sankcije. Ono što lično mislim, jeste da je ovo više atak na predsednika Srbije, nego na samu državu. Imajući u vidu da smo i od francuskog i nemačkog ambasadora čuli da nikakve sankcije ni ultimatumi ne prete Srbiji. Jednostavno se vrši pritisak na predsednika, da li zato što je obećao da će se odreći ovog tela teritorije, da li zbog brojnih kriminalno-koruptivnih afera koje je ovih 10 godina napravio i stvorio i doveo do tog ada je sad faktički na čelu Srbije ucenjena ličnost. I on na pravi način ne može da brani Srbiju. S druge strane u intervjuu Blumbergu kaže da su Krim i Donbas Ukrajina i da se bori sa celovitost Ukrajine, a ovamo cepa Srbiju, s obzirom da je prihvatio francuski-nemački predlog. Taj predlog sadrži to da Srbija treba da prihvati nezavisnost, teritorijalnu celovitost i suverenitet Kosova. Ukoliko i ovih pet zemalja koje ne priznaju Kosove prihvate ovaj predlog i Kosovo uđe u NATO pakt, to bukvalno znači da Republika Srbija može da se pozdravi sa svojom južnom pokrajinom. Nažalost katastrofalna državna i nacionalna politika Aleksandra Vučića uzima svoj danak tako što se suočavamo sa gubitkom dela svoje teritorije.

Zašto Aljbin Kurti izbegava da formira Zajednicu srpskih opština i šta mislite o nacrtu Statuta ZSO koji je nedavno sačinila nemačka fondacija Fridrih Ebert?

Imao sam prilike da pročitam taj predlog, ali prvo da kažem zašto je Kurti veliki protivnik ZSO. U želji da bude veći Allbanac i veći jurišnik od Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. On nije učestvovao u ratu, oni jesu i on sad na ovaj način ispunjava predizborno obećanje svojim glasačima, da to neće priznati. On kaže može ZSO ako Srbija prizna nezavisnost Kosova, znači u pitanju je jedna obična trgovina. S druge strane, ta zajednica kako ju je predvidela u svom predlogu Fridrih Ebert fondacija, mislim da je to još jedna velika podvala Srbima. Srbi kroz ovu zajednicu treba da se recimo odreknu preostalih institucija koje su vezane za Beograd, a to su zdrastvo, prosveta, kultura i socijala. Ako predajemo ove institucije Zajednici srpskih opština, mi pod kišobran Kosova stavljamo preostale srpske institucije, dakle pod kontrolu Prištine, jer je i sam minisatr Miloš Vučević rekao da to treba da ide kroz Ustav Kosova.

Šta su vaše najveće zamerke na račun ovako osmišljene ZSO?

Tu se kaže da Srbi imaju pravo na primarnu i sekundarnu zaštitu, ali ne i tercijarnu. Prema tome osporava se Srbima sa KiM pravo da sutra mogu da se leče u Beogradu i ostalim klinikama u Srbiji. Postavlja se i pitanje ko će da ubedi Srbe da je mnogo bolje da direktora bolnice u Kosovskoj Mitrovici postavi predsednik ZSO, umesto ministra zdravlja Srbije ili da je bolje da o srpskim svetinjama na Kosovu brine ZSO, a ne Ministarstvo kulture. Na mala vrata hoće da se i preostale institucija podvedu pod kišobran Prištine, a kroz ZSO. To znači da Srbi sa KiM raskidaju definitivo svaku vezu sa svojom maticom. Jedna takva zajednica kao što je ZSO, Srbima uopšte ne treba, naročito jer se postavlja i pitanje platnog prometa. Po tom planu Republika Srbija treba da daje novac za funkcionisanje zdravstva i prosvete Vladi Kosova, pa onda Vlada Kosova treba da prebacuje Srbima. Sigurno neće platu Srbima da prebacuje u dinarima, nego u evrima, pa se postavlja pitanje i invalidsko-penzionog osiguranja i svih drugih stvari. Koliko god se natezali i Dačić i Vučić da objasne da je ZSO dobra za Srbe, mislim da je to katastrofalna stvar i da je mnogo bolje da ostanu stvari onakve kakve jesu. Srbi imaju ovako maksimalnu vezu sa svojom državom, a sa ZSO Vučić i Dačić samo žele da zaokruže državnost Kosova, s obzirom da su im prethodno predali energetiku, telekomunikacije, policiju, sudstvo… Da zaokružimo stvari, Kosovo nikad neće moći da bude posebna država bez pomoći i podrške Srbije, a mislim da su u Aleksandru Vučiću našli jakog, dobrog i pouzdanog saveznika. Jer ono što nisu mogle da učine NATO bombe, to je onako elegantno i u miru Aleksandar Vučić prepustio Prištini.

BONUS VIDEO: Vučić – Spremni smo da prihvatimo sporazum o Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare