Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić u intervjuu za novine “Nova” kaže da su tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da našoj zemlji prete izolacija, stopiranje evropskog puta, povlačenje stranih investitora i ukidanje bezviznog režima ukoliko ne prihvatimo nemačko-francuski plan potpuno neutemeljene i lažne.

“To je jedna pretnja koja je potpuno neutemeljena, jer da bi Srbija bila sankcionisana u bilo kom smislu, neophodno je da se o tome saglase sve članice EU, a videli smo šta je poruka Španije – ukoliko Srbija odbije sporazum, za nas je to u redu”, navodi Aleksić.

Sednica na kojoj će Aleksandar Vučić govoriti o nemačko-francuskom planu za Kosovo trebalo bi da bude održana sutra. Šta očekujete, da li će poslanici dobiti na uvid ovaj dokument?

Bilo bi normalno da poslanici budu upoznati s planom da bi o tome mogli da diskutuju, međutim, ja iskreno ne očekujem da dobijemo predlog sporazuma. Ako je nemoguće da on bude dat u javnoj raspravi u plenumu zbog poverljivosti dokumenta, onda bi svakako morao da bude dat na Odboru za Kosovo i Metohiju, kako bi poslaničke grupe bile upoznate sa detaljima i da se naknadno izjasne na sednici parlamenta. Znajući Aleksandra Vučića on ne dolazi na sednicu parlamenta da sa nama diskutuje o tome da li ćemo prihvatiti taj dokument ili ne, on dolazi da pokuša još jednom da napravi predstavu kako je on veliki borac za interese Srbije po pitanju KiM i da pokuša krivicu da svali na neke vlasti pre njega. Dakle, pretpostavljam da će dati neki dokument, ali kao neki izveštaj Kancelarije za KiM ili neko njegovo prepričavanje. Poenta je u tome da Vučić pregovore o Kosovu vodi potpuno netransparentno, o tome ne znaju ništa ni građani KiM, niti poslanici u parlamentu. Niko nema uvid u to o čemu on pregovara, jer nikad nije hteo da parlament usvoji zvaničnu deklaraciju koja bi bila pregovarački okvir. U tom slučaju bi bilo lakše čak i onima koji pregovaraju da kažu ovo su crvene linije. Ja bih voleo da se to dogodi sad na ovoj sednici jer je to poslednji trenutak da se pošalje poruka i međunarodnim predstavnicima i Prištini da Srbija ima svoje institucije i određene odluke i akte kojih se moramo pridržavati. Na kraju krajeva ako se Kurti poziva na Ustav tzv. države Kosovo, ne znam zašto Srbija kao suverena država izbegava da se pozove na svoj Ustav.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Šta bi trebalo da se nađe u toj deklaraciji?

Narodna stranka će imati predlog naše rezolucije, koji ćemo predati u proceduru i ona će se ticati onoga što je najvažnije u ovom trenutku – da nema priznavanja Kosova kao države i saglasnosti za članstvo Kosova u UN. To su ključne tačke, od desetak ukupno. Ako bi takva rezolucija bila usvojena, onda bi svaki sporazum koji neko bude predlagao, a koji kao rešenje predviđa članstvo Kosova u UN bio odbačen.

Mislite li da je to izvodljivo?

Da. Apsolutno.

Pročitajte još...

Predsednik je spominjao sankcije, povlačenje investicija, ukidanje bezviznog režima kao posledice neprihvatanja plana. Da li verujete da je to tačno?

Ne. Mislim da sve te njegove izjave o pritiscima služe samo da zaplaše građane Srbije. Drugim rečima, Vučić govori da treba da priznamo Kosovo, a zapravo je on taj koji je ucenjen, nije ucenjena Srbija. Ucenjen je zbog kriminala, ucenjen je zbog korupcije, zbog političkog ubistva Olivera Ivanovića, zbog svega što radi unazad 10 godina bez ikakve političke odgovornosti. I on kao ucenjen čovek ne može da brine o interesima Srbije i njenih građana. On brine kako da spasi sebe i svoje saradnike koji su njegovi saučesnici. I sad pokušava da uplaši građane Srbije, prihvata da praktično trguje sa državnim i nacionalnim interesima da bi spasavao sebe. A on nas je zapravo doveo u ovu situaciju u prethodnih 10 godina, zato što je pristao da o statusu Kosova razgovara sa zemljama koje su priznale njegovu nezavisnost. Sve zemlje Kvinte su to uradile. Umesto da se o tome govori u Savetu bezbednosti UN, gde po Rezoluciji 1244 jedino može da se razgovara o status KiM. A zašto je razgovarao sa njima? Zato što mu je važnije da održi sebe na vlasti i ne odgovara za sva nepočinstva koje je uradio, nego da brine o nacionalnim interesima. Činjenica je da nase je Vučić svojom politikom doveo u situaciju da treba da biramo između sukoba sa Zapadom i naših nacionalnih interesa.

Dakle, mislite da i u slučaju da odbijemo predlog ne bi došlo do sankcija i povlačenja investicija?

Ključna stvar koju je naveo jeste stopiranje evrointegracija Srbije, a one su u praksi stopirane. Što se investicija tiče, radi se o privatnim kompanijama koje su uložile neki novac u Srbiju zbog profita svog. Ko može da im naredi sad izađite iz Srbije, izgubite vaše kompanije i novac? Srbija nije u ratu, za razliku od Rusije. To je jedna pretnja koja je potpuno neutemeljena, jer da bi Srbija bila sankcionisana u bilo kom smislu, neophodno je da se o tome saglase sve članice EU, a videli smo šta je poruka Španije – ukoliko Srbija odbije sporazum, za nas je to u redu. A to je stav i Grčke itd. Laž je da je tih pet država koje ne priznaju nezavisnost Kosova, prihvatilo ovaj nemačko-francuski predlog. Sankcije mogu da nam uvedu samo ako se usaglase sve članice EU. To su sve Vučićeve igre i ništa više.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ukoliko u finalnom planu bude jasno da se od Srbije ne traži priznanje Kosova i saglasnost za članstvo u UN, da li biste ga tad podržali?

Ne. Prvo mi ne znamo šta stoji u tom planu, ako je to ovo o čemu se komunicira u medijima i gde postoje tačke u sporazumu koje de facto omogućavaju Kosovu članstvo u međunarodnim organizacijama, što znači i u UN, to je za nas neprihvatljivo. To znači otvaranje Pandorine kutije i za ulazak Kosova u NATO i za Veliku Albaniju, za sukobe u budućnosti i za druge teritorijalne pretenzije te Velike Albanije.

Kad je reč o ZSO, da li je to prema vašem mišljenju dobro rešenje za Srbe na KiM?

To je mogla da bude dobra stvar da je formirana onda kad je potpisan Briselski sporazum. S druge strane Srbija je sve implementirala od onoga što je bila njena obaveza u poslednjih osam godina. Sad imamo to da ako dobijemo ZSO, treba da prihvatimo članstvo Kosova u UN. To ne može da bude trgovina u tom smislu. ZSO je vrlo važna, ali ne kao uslov da pristanemo da Kosovo postane član UN. To mora da bude crvena linija koja ne sme da se pređe.

Kako vam izgleda nacrt Statuta za ZSO, koji je sastavila nemačka fondacija Fridrih Ebert?

Srbija ni u kom trenutku ne sme da prihvati da je Kosovo država i da su naši građani građani nekakve Republike Kosovo. Mi imamo Ustav, koji jasno kaže gde su granice naše zemlje. Ako se razgovara o ZSO mora da se poštuje Ustav Srbije, a ne Ustav Kosova.

Pominje se i mogućnost raspisivanja referenduma, kad je reč o konačnoj odluci u vezi francusko-nemačkog plana. Koliko je to realno?

Mislim da je to daleko u ovom momentu. Raspisivanje referenduma bi moralo da se dogodi ukoliko bi neko želeo da rešava status Kosova i na bilo koji način izmeni Ustav u tom smislu da Kosovo bude priznato. Ne verujem da iko u Srbiji danas sme to da uradi.

Ukoliko predstavnici vlasti, ipak, donesu odluku da potpišu predlog, šta bi bila reakcija opozicije i konkretno Narodne stranke?

To pitanje daleko prevalilazi opoziciju, to je pitanje svih građana Srbije, to je pitanje i SPC. Ako bi se neko usudio da takav dokument potpiše, to bi izazvalo burne reakcije u Srbiji jer se na to ne sme ćutati. To je momenat kad cela Srbija mora da ustane na noge i to se mora sprečiti po svaku cenu.

Da li mislite da u opoziciji postoji jedinstven stav po tom pitanju?

Očigledno je da ne postoji, ali većina opozicije, a moram reći i stranaka režima, svi u javnosti govore da su protiv članstva Kosova u UN i bilo kakvog priznanja Kosova. E, sad ćemo videti da li je to tako i na delu ili samo na rečima. I mislim da će na ovoj sednici to jasno moći da se vidi i čuje.

BONUS VIDEO: Sednica Vlade o Kosovu – prisustvovao i Aleksandar Vučić

Komentari

Svi komentari (4)