Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ JOVO MAMULA

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je povodom 26. godišnjice hrvatske akcije "Oluja" rekao da je neprihvatljivo što Hrvatska i danas u 21. veku slavi teški zločin i brutalno etničko čišćenje, dok se u Srbiji služe parastosi žrtvama i tuguje.

„Baš kao što koncentracioni logor Jasenovac iz Drugog svetskog rata nije bio nikakav radni kamp, već logor smrti, ni ‘Oluja’ nije bila nikakva oslobodilačka akcija, već sramotno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta u Hrvatskoj“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi, a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je ukazao da je epilog te akcije proterivanje oko 250.000 sopstvenih građana, bombardovanje izbegličkih kolona, ubijanje staraca, bolesnih i nemoćnih na kućnom pragu, spaljivanje imovine, maltretiranje, prebijanje i zastrašivanje, uz napomenu da sudbina hiljada Srba ni danas nije poznata, jer se i dalje vode kao nestali.

Nema tog pokušaja relativizacije koji će promeniti istinu, rekao je Stefanović i dodao da su klimanje glavom i prećutkivanje strahota koje su zadesile srpski narod, kako su to radile prethodne vlasti, danas prošlost.

„Srbija danas glasno tuguje i ne dozvoljava da se zaboravi – ‘Oluja’ je jedna od najvećih sramota savremene Evrope i celokupnog čovečanstva, a svakako najveće etničko čišćenje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata“, rekao je Stefanović.

On je poručio da jaka Srbija danas gradi budućnost, mir i saradnju u regionu, ali o zločinima više ne ćuti, ne dozvoljava da se žrtve zaborave, niti da se ćuti o užasima koje je pretrpeo srpski narod.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare