Aleksandar Šapić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Aleksandar Šapić izabran je za gradonačelnika Beograda, a njegov naslednik na mestu predsednika opštine Novi Beograd biće Bojan Bovan, Šapićev dugogodišnji saradnik i funkcioner vlasti u Beogradu još iz perioda vladavine Demokratske stranke i mandata Dragana Đilasa. Zanimljivo je, međutim, da od stupanja na novu funkciju Šapić uglavnom forsira kadrove iz DS, iz vremena kad je i sam pripadao toj partiji.

Tako je nedavno formirana Komisija za građevinsko zemljište grada Beograda, a u njoj je, od pet članova, čak dvoje koji su nekad bili bliski Demokratskoj stranci.

U pitanju su Marija Leković i Nenad Milanović, koji uz predsednika Steva Marušića, te Biljanu Šebek i Mirjanu Janković, čine ovo telo.

Kako Nova.rs saznaje, Marija Leković je bila član Glavnog odbora DS, kao i dugogodišnji načelnik za urbanizam na Zvezdari. U svoje vreme optuživana je od strane SNS za vezu s Dragoslavom Kosmajcem u vreme kad je on zidao na Zvezdari. U vreme kad je Đilas bio gradonačelnik bila je gradski sekretar za komunalne poslove. SNS je smenio 2013. I kod nje ima priče o sukobu interesa, kao i donedavno kod samog Šapića: pomoćnik je u ministarstvu koje predvodi Ratko Dmitrović, a bila je i član Gradskog veća u Beogradu.

Nenad Milanović, pak, Šapićev je šef kabineta, a potiče iz Lazarevca. I on je bio član DS. Otac mu je nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke u Lazarevcu i direktor preduzeća „Kolubara Univerzal“. Zanimljivo je da je Miroslav Čučković kao predstavnik stranke Mlađana Dinkića G17 plus bio predsednik skupštine te iste firme.

Kako je Nova.rs već pisala, Aleksandar Šapić bio je u sukobu interesa kao predsednik opštine Novi Beograd i novopečeni gradonačelnik Beograda, na šta Agencija za sprečavanje sukoba interesa nije reagovala.

Nedavno ga je na mestu prvog čoveka najveće opštine u Beogradu nasledio Bojan Bovan, o kome je Nova.rs takođe pisala.

Podrška koju je Šapić iskazao Bovanu možda je i neobična s obzirom na kontroverzne slučajeve koji su novog predsednika opštine pratili na funkcijama koje je ranije obavljao – od naplate „Bus plus“ karata koje danas i sam Šapić kritikuje a za čiju je implementaciju Bovan bio nadležan, do havarije cevi na bazenu „11. april“ na Novom Beogradu, baš dok je Bovan rukovodio tim sportskim centrom, a Šapić opštinom.

Aleksandar Šapić i Bojan Bovan
Aleksandar Šapić i Bojan Bovan Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Printscreen/YouTube/Novo Jutro

Posle desetogodišnjeg mandata Aleksandra Šapića kao predsednika najmnogoljudnije opštine Beograda, na sednici Skupštine opštine Novi Beograd održanoj u sredu 27. jula, izabrano je novo rukovostvo na čelu sa Bojanom Bovanom kao predsednikom opštine. Bovan je izabran iz redova odbornika još uvek aktuelnog saziva Skupštine te opštine, a na predlog Srpske napredne stranke, kojoj je pristupio zajedno sa ostalim Šapićevim saradnicima, među kojima su Predrag Lukić i Cvijo Babić.

Upravo je Babić još jedna „sporna“ ličnost za funkciju na kojoj se trenutno nalazi, o čemu je Nova.rs takođe pisala. Gradonačelnik Beograda Šapić u svoj tim uključio je doskorašnjeg člana Demokratske stranke (DS) iz Rakovice Cvija Babića koji će se baviti komunalnim pitanjima u prestonici. Iako do pre samo nekoliko meseci predstavnik opozicije, bivši član rakovičkog odbora DS put do vlasti izabrao je lakšim putem – ako ne možeš da pobediš vlast i postanes ona, onda joj se samo pridruži.
Cvijo Babić Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Na predstavljanju svog tima za Beograd, prvi čovek prestonice Aleksandar Šapić saopštio je da će se Babić baviti komunalnom delatnošću i komunalnim preduzećima. On dolazi iz JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, gde radi kao glavni inženjer za vodovodni sistem.

Pored toga što je Babić na jednu od ključnih pozicija u Beogradu došao iz „Vodovoda i kanalizacije“, on je novu poziciju stigao upravo iz stranke u kojoj je nekada bio i Šapić.

Ujedno, na ovaj način Šapić nastavlja i pročišćavanje kadrova u beogradskim strukturama, kako onih koji su bili deo „struje“ SNS oko Nebojše Stefanovića, ali i onih koji su bili odani nekadašnjem zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

Bonus video: Beogradski gradonačelnik Šapić hoće komunalni red, ali ne i da ukloni grafit Ratka Mladića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare