Aleksandar Šapić i Cvijo Babić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u svoj tim uključio je doskorašnjeg člana Demokratske stranke (DS) iz Rakovice, Cvija Babića koji će se baviti komunalnim pitanjima u prestonici. Iako do pre samo nekoliko meseci predstavnik opozicije, bivši član rakovičkog odbora DS put do vlasti izabrao je lakšim putem - ako ne možeš da pobediš vlast i postanes ona, onda joj se samo pridruži.

Hoće Šapić iz DS, ali ne može bez njegovih kadrova

Na predstavljanju svog tima za Beograd, prvi čovek prestonice Aleksandar Šapić saopštio je da će se Cvijo Babić baviti komunalnom delatnošću i komunalnim preduzećima. On dolazi iz JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, gde radi kao glavni inženjer za vodovodni sistem.

Pored toga što je Babić na jednu od ključnih pozicija u Beogradu došao iz „Vodovoda i kanalizacije“, on je novu poziciju stigao upravo iz stranke u kojoj je nekada bio i Šapić.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Ne baš tako davno, tačnije 26. decembra 2021. godine, Babić je kao član stalnog sastava Opštinskog odbora u Rakovici bio deo struktura koje su glasale za izbor novog člana ovog odbora. Dakle u pitanju je samo nešto više od šest meseci, nakon čega Babić preuzima funkcije u gradu.

Time se nametnulo pitanje čiji je sada Babić član? Da li je u pitanju kopernikanski obrt opozicione stranke ili samo još jedan u nizu transfera političara iz DS u SNS, odnosno novu vlast.

Foto: Printscreen DS

Generalni sekretar Demokratske stranke (DS) Dušan Kostadinović ističe za Nova.rs da je Babić pre nekoliko meseci napustio stranku i podvukao da on sada nije član ove opozicione partije.

„Predsednik Gradskog odbora Branislav Kuzmanović rekao mi je da je pre nekoliko meseci Babić napustio stranku. Nije bio na značajnim funkcijama, osim što je bio član odbora u Rakovici. Članovi Demokratske stranke, koji su bili ranije u vlasti samo su po inerciji ostali u stranci i zaista me ne čudi da se dešavaju ovakve stvari. Na žalost, ovo se već dešavalo ranije i to masovniije. Ovo je samo jedan lični čin“, priča Kostadinović.

Foto: Medija centar Beograd; Dušan Kostadinović

On naglašava da su preleti u vladajuće strukture nešto što se uvek dešava nakon izbora, te podseća na slučaj ministarke Gordane Čomić.

„Podsećam vas da je ona bila kandidatkinja za predsednicu Demokratske stranke, pa je nakon toga ušla u Vladu. Pravi šok je bio njen izlazak iz stranke i odluka da prihvati ministarsko mesto, tako da je slučaj Babića daleko manje interesantan“, dodaje naš sagovornik.

Kostadinović uverava da ovaj slučaj nema nikakve veze sa politikom DS, ali podseća da je ovaj ogranak iz Rakovice imao dobre kontakte sa SNS.

„Kada pogledate istoriju odnosa u Rakovici, oni su imali dobre odnose na početku vlasti SNS u Beogradu. Ti odnosi su bili bliski, koji datiraju sigurno još za vreme mandata Dragana Šutanovca“, zaključuje naš sagovornik.

Kako je SNS govorio o Babiću pre 10 godina

U jeku kampanje za izbore 2012. godine, odnosno sa ove distance možda i istorijskih izbora, tada opoziciona SNS, oštro je kritikovala Babića koji je bio član vladajuće DS.

U saopštenju upućenom medijima, Babić je okarakterisan kao jedan od najbližih saradnika zamenika predsednika stranke Dragana Đilasa koji je oštetio samo u jednoj nabavci Grad Beograd za 107.317.696 dinara.

Naveli su da nije objavio tender, da je zbog sklapanja posla sa firmom „Milenijum tim“ prekršio zakon, usled čega su vladajuće strukture u Beogradu pribavile višemilionsku korist.

Pa, ako je oprošteno Šapiću, zašto ne bi i Babiću?

Bonus video: Šapić neće otvarati manifestaciju „Europrajd“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram