Foto:FotoFoNet, Ivan Dinić/ Nova S, Vesna Lalić/Nova.rs, TANJUG/JADRANKA ILIC

Aleksandar Šapić biće predlog koalicije SNS i SPS za gradonačelnika Beograda, saznaje Nova.rs. Proslavljeni vaterpolista i predsednik opštine Novi Beograd tako će verovatno postati kandidat za gradonačelnika sa najvećim "bagažom" afera koje je prikupio od dolaska na mesto predsednika opštine.

O svima njima pisala je i Nova.rs.

Nespojive funkcije

Za početak, potencijalni kandidat za gradonačelnika prestonice doktor Aleksandar Šapić poslednje četiri godine kontinuirano krši Ustav, zakone i propise Republike Srbije obavljajući istovremeno funkciju predsednika gradske opštine Novi Beograd i odbornika u Skupštini grada Beograda. Ove funkcije su prema svim zakonskim normama nespojive i njihovo istovremeno vršenje je u suprotnosti sa svim odgovarajućim pravnim propisima.

Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, istrage nisu urodile plodom.

Krivična prijava za divlju gradnju

Najpre, Krivična prijava protiv predsednika Gradske opštine Novi Beograd i potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića, podneta prošle godine u junu zbog ilegalne gradnje, još nije dobila svoj epilog jer Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu još uvek čeka potrebna obaveštenja od drugih nadležnih institucija.

Bezanijska kosa Sapic kuca
Kuća Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Krivična prijava podneo je u junu prošle godine protiv Šapića nadležnom tužilaštvu komšija zbog vile od 149 kvadratnih metara na Bežanijskoj kosi, koja je, navodno, nelegalno doziđivana. Iz nadležnog tužilaštva rekli su listu „Nova“ da se još čekaju određena obaveštenja.

Pretnje inspektorki

Pre toga, nakon što je građevinska inspektorka Marica B. po telefonskom pozivu 2015. godine izašla na teren na ovo gradilište na Novom Beogradu, dobila je premeštaj u drugu beogradsku opštinu. Da je upravo Šapić zaslužan za njen premeštaj, može se videti iz službene beleške do koje je došao naš portal, a u kojoj se navodi da joj je predsednik opštine rekao da se vrati odakle je došla.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

I na ove pretnje nadležni su ostali nemi.

Pretnje vaterpolistima

Osim toga, pravio je „incidente“ i u svom VK Novi Beograd. Vaterpolisti koji su u aprilu osvojili Regionalnu ligu, umesto pohvale zbog osvojenog prvog trofeja u istoriji kluba, dočekali su da se nađu na udaru i da slušaju ponašanje koje je ocenjeno kao frustracija zbog predizborne kampanje u kojoj potencijalni gradonačelnik Beograda nije prošao kako je želeo.

Poručio je igračima da nema na čemu da im čestita jer je Radnički sa slabijim timom prošle sezone ostvario isti uspeh. Članovima reprezentacije Srbije, koji su uspeli da odbrane olimpijsko zlato u Tokiju, poručio je bez imalo zadrške da bi bili najslabija generacija u istoriji da su ispali u četvrtfinalu Olimpijskih igara.

Tu se nije zaustavio, već je nastavio da pada sve niže i niže. Zamerio je vaterpolistima da su oni oterali Vladimira Vujasinovića, te da su se krili iza njegove kampanje za gradonačelnika. Poručio im je da zaborave njegov broj jer više neće da im pomaže!

Javna je tajna da su igrači nevoljno pristali da budu učesnici video poruke u kojoj Šapić priča o sportu u Beogradu. Jednostavno nisu želeli da se mešaju u politiku. Praktično vlasnik kluba im to nije oprostio, rekao je da će klub biti duplo gori prema njima i da ko god hoće može da ide, da neće da ih zadržava, preneo je „Sportklub.rs„.

Još pretnji, ovaj put novinarima

Kandidat za gradonačelnika Beograda podnosio je i tužbe protiv autora podkasta „Dobar, loš, zao“ Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina zbog povrede duševnog mira. Prethodno je, gostujući u programu televizije PInk, izneo niz stravičnih pretnji na račun Kulačina i Vidojkovića, rekavši da bi im „iščupao srce golim rukama“.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Marko Vidojković i Nenad Kulačin ispred izbornog štaba Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Postupak je i dalje toku.

Sumnjivi doktorat

Inače, prvobitne tvrdnje o prepisivanje pomenute knjige sa engleskog iznela je grupa autora u tekstu objavljenom na sajtu Peščanika sredinom 2014. godine, a tom prilikom otkrili su i da postoji velika podudarnost između delova Šapićevog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića.

Živorad Nikolić, Aleksandar Šapić i Andreja Mladenović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Slučaj Šapićevog doktorata ni do danas nije rešen, iako je ovaj univerzitet pokušavao da ga reši, ali bez konačnog rezultata komisije koja je tada formirana da proveri ove navode. Nije poznato da li će na kraju ovaj fakultet isterati priču do kraja.

BONUS VIDEO: Nova.rs u potrazi za fakultetom na kojem je doktorirao Aleksandar Šapić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare