Aleksandar Šapić i Bojan Bovan
Aleksandar Šapić i Bojan Bovan Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Printscreen/YouTube/Novo Jutro

Naslednik Aleksandra Šapića na mestu predsednika opštine Novi Beograd biće Bojan Bovan, Šapićev dugogodišnji saradnik i funkcioner vlasti u Beogradu još iz perioda vladavine Demokratske stranke i mandata Dragana Đilasa kao gradonačelnika Beograda i Šapića kao njegovog pomoćnika.

Postavljanjem Bovana na čelo Novog Beograda, Šapić nastavlja sa imenovanjem saradnika koji su mu dobro poznati iz njegovog prethodnog iskustva u upravi Beograda, kada je za gradsku vlast „igrao“ pod bojama drugog, „žutog“, tima, piše Danas.

Podrška koju je Šapić iskazao Bovanu možda je i neobična s obzirom na kontroverzne slučajeve koji su novog predsednika opštine pratili na funkcijama koje je ranije obavljao – od naplate „Bus plus“ karata koje danas i sam Šapić kritikuje a za čiju je implementaciju Bovan bio nadležan, do havarije cevi na bazenu „11. april“ na Novom Beogradu, baš dok je Bovan rukovodio tim sportskim centrom, a Šapić opštinom.

Posle desetogodišnjeg mandata Aleksandra Šapića kao predsednika najmnogoljudnije opštine Beograda, na sednici Skupštine opštine Novi Beograd održanoj u sredu 27. jula, izabrano je novo rukovostvo na čelu sa Bojanom Bovanom kao predsednikom opštine. Za zamenicu predsednika opštine imenovana je Jasmina Đorđević, a izabrani su i novi članovi opštinskog veća.

Bovan je izabran iz redova odbornika još uvek aktuelnog saziva Skupštine te opštine, a na predlog Srpske napredne stranke, kojoj je pristupio zajedno sa ostalim Šapićevim saradnicima.

Kao nekadašnji odbornik i stanovnik Novog Beograda, Bovan tvrdi da dobro poznaje ovu opštinu i potrebe njenih stanovnika, te da će nastaviti posao koji je Šapić započeo. Na lokalnim izborima održanim 2020. godine, na opštini Novi Beograd pobedio je SPAS Aleksandra Šapića, a Bovan je bio jedan od odbornika koji je na Šapićevoj listi zauzimao visoku poziciju. Mandat odbornika zadržao je i tokom celokupnog perioda obavljanja funkcije sekretara za saobraćaj, uprkos pravilu o nespojivosti funkcija, a verovatno po ugledu na samog Šapića, koji se tokom predsednikovanja opštinom nije odricao ni mandata gradskog odbornika, piše dnevni list Danas.

Svoje napredovanje ka pozicijama u gradskoj vlasti, Bovan je započeo u javnom preduzeću „Parking servis“, gde je stigao i do direktorskih pozicija. Radio je i u kabinetu gradonačelnika u periodu od 2008. do 2012. godine – tokom gradonačelničkog mandata Dragana Đilasa. I nakon promene vlasti, Bovan je ostao na istaknutijim funkcijama, pa je od 2012. godine radio u Sekretarijatu za saobraćaj, a nakon toga bio i direktor SC „11. April“.

Zanimljivo je i da Bovan na ovu funkciju dolazi posle građenja karijere na različitim funkcijama u gradskoj vlasti vezanim za pitanja saobraćaja, obavljao je i funkciju predsednika Upravnog odbora GSP „Beograd“, a novi gradonačelnik Aleksandar Šapić u jednoj od poslednjih svojih kritika prethodnog vođenja grada upravo je izneo pitanja vezana za javni prevoz i naplatu karata.

Šapić je nedavno istakao da gradski prevoz u Beogradu plaća svega 15 do 20 odsto građana, a da je mnogo više onih koji ga koriste, te je najavio da će se od septembra uvoditi red u ovu oblast. Upravo je Bovan u vreme uvođenja sistema naplate karata „Bus plus“, kao tadašnji predstavnik gradske uprave, komunicirao sa javnošću nezadovoljnom zbog cena karata i činjenice da se taj posao predaje privatnoj kompaniji Apex.

Bovan se našao i u centru pažnje kao direktor Sportskog centra „11 april“ na Novom Beogradu, kada je zbog havarije na ventilacionoj cevi pao deo plafona u ovom centru, a za šta je tadašnji predsednik opštine Aleksandar Šapić okrivio gradsku vlast koja je finansirala rekonstrukciju tog bazena.

Novoizabrani predsednik gradske opštine Novi Beograd sada se upisuje na listu Šapićevih saradnika za koje se očekuje da budu bliži njemu, neko li rukovodstvu Srpske napredne stranke, s ozbirom na dugodišnju saradnju Šapića i pojedinih imena iz tog tima. Osim Bovana, tu su još u Šapićevi pomoćnici, takođe dugodišnji funkcioneri gradske uprave, još iz perioda Demokratske stranke – Predrag Lukić i Cvijo Babić.

Ujedno, na ovaj način Šapić nastavlja i pročišćavanje kadrova u beogradskim strukturama, kako onih koji su bili deo „struje“ SNS oko Nebojše Stefanovića, ali i onih koji su bili odani nekadašnjem zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić juče nije bio dostupan za komentar o izboru novog predsednika opštine Novi Beograd.

***

BONUS VIDEO: Beogradski gradonačelnik Šapić hoće komunalni red, ali ne i da ukloni grafit Ratka Mladića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar