Foto:A.K. ATAImages; shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić označio je rukovodstvo Hrvatske kao najodgovornije za to što je Srbiji zabranjeno da uvozi rusku naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF). Šef srpske države očigledno je svesno prenebregnuo činjenicu da se u Evropskoj uniji odluke donose jednoglasno i da izuzeće naše države od novog paketa sankcija EU nisu tražili ni njegovi prijatelji iz Mađarske i da su pre glasanja, uz Hrvatsku, još dve države isticale da zvanični Beograd ne može da dobije izuzeće.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno je „pobesneo“ nakon odluke Evropske unije da u okviru osmog paketa sankcija Rusiji zabrani Srbiji uvoz ruske nafte preko Janafa. Kao glavni krivac za zabranu označena je Hrvatska, za koje je prvi čovek države rekao da „rade svoj posao još od 1941. godine“.

Pročitajte još...

„Mi smo dobili informaciju da je će ta odluka biti doneta ranije, ali mi smo tražili da ta norma za Srbiju bude deroginrana. U nacrtu je to trebalo tako da bude, a onda su se naše komšije pohvalili da su oni zaslužni za to što nije došlo derogacije te norme za inače opšte uvođenje sankcija za uvoz ruske nafte. Time su neke države EU izuzete, poput Mađarske i Bugarske, ali Srbija nije. Hrvatska je samo radila svoj posao, koji radi više decenija, a naš je posao da nađemo odgovor na to, rekao je on.

Odgovarajući na Vučićeve optužbe, hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da je reč o jednoglasnoj odluci EU i da je ovo stav svih država članica.

“Bilo je mnogo zemalja koje nisu videle nikakvu potrebu za derogacijom. Da je ugrožena Srbija u pogledu nafte, da ljudi ne mogu raditi, da građani neće moći imati benzin za svoje aute, to bi bilo drugo pitanje, ali nijednog argumenta tog tipa nije bilo“, rekao je Plenković.

Šta je Vučić izbegao da otkrije

Prema informacijama Nova.rs, Hrvatska nije jedina država koja je smatrala da izuzeće Srbije nije opravdano. Kako navode izvori našeg portala, takav stav su podržale i jedna baltička država i jedna skandinavska država. Očigledno je procenjeno da je Hrvatska pogodna meta za skretanje pažnje sa činjenice da je naša zemlja zapravo kažnjena zbog toga što je odbila da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije.

Predsednik Srbije svesno je zanemario i činjenicu da se u EU glasa konseznusom i da su, na primer, njegovi veliki prijatelji iz Mađarske, takođe glasali za to da se Srbiji zabrani uvoz nafte preko JANAF-a. Kao što je Hrvatska tražila, kako to predsednik kaže, Srbija bude kažnjena i da za nju ne važi izuzeće, Vučićev prijatelj Orban je mogao da podrži napore Srbije i da odbije da glasa za osmi paket sankcija.

BONUS VIDEO: „Nisam dobio ni ručak“: Vučić kaže da su jadni svi koji su rekli da je bio tužan kao siroče u Pragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare