Aleksandar Vučić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za “najveći narodni skup u istoriji Srbije” Srpske napredne stranke u Beogradu dovedeni su i radnici fabrika, medicinari, zaposlenici javnog sektora, prosvetari, seljaci, čak i srednjoškolci … Srbija je stala, ne iz ljubavi i podrške Aleksandru Vučiću, već iz straha od stranačke odmazde, pretnji, ucena i nemoralnih ponuda, kojima su članovi SNS danima obasipani.

„Taj skup mora da bude sve suprotno od onoga što drugi rade, što drugi prave”, izjavio je nedavno Vučić, dok su istovremeno njegove siledžije, predvođene generalnim sekretarom Vlade Srbije Novakom Nedićem, snimljene kako fizički prisiljavaju ljude da prisustvuju naprednjačkom skupu u Pančevu.

“Ovo nije skup protesta, ovo nije skup ljutnje, ovo ne sme da bude skup mržnje, bez obzira na to što prema nama prave jedino mržnju”, dodao je Vučić i po ko zna koji put podelio Srbiju na “SNS pravednike” i “ostale”.

Prema mišljenju psihologa Mikloša Biroa, Vučić ovakvom retorikom svesno pojačava polarizaciju društva i podiže već uzavrele tenzije.

Pročitajte još...

„Ta poruka “ovo su vaši, a ovo su naši” vodi do, ne daj Bože, građanskog rata, to tako izgleda. To se dešavalo u vreme „Crvenih košulja“, a poruka je, „mi imamo oružje, vi ste svoje predali“, kaže Biro, dodajući da cela ideja Vučićevog mitinga zapravo i leži na pokazivanju sile.

„To je njegova demonstracija dominacije, broja, rejtinga i nema nikakve veze ni sa politikom ni sa aktuelnom situacijom, već samo sa demonstracijom njegovim biračima da je on još uvek moćan i da ga ovi što su protiv njega neće uznemiriti. Najavu Vučiča da će se na, iako očigledno stranačkom skupu, „obratiti kao državnik“, Biro pojašnjava tezom “SNS jednako država”.

Foto: N1

„On kontekst celog mitinga izvlači iz rama politike i gura ga u ram „društvenog napretka“. Pokušava da ga pokaže kao nešto pozitivno, a ne kao kontra onih koji nisu njegovi glasači“, kaže Biro.

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković smatra da Vučić ovim mitingom “ne samo da ne smiruje emocije, nego raspaljuje strasti, pored svega kod svojih pristalica”.

„Vučić je na velika vrata uneo mržnju u politički život Srbije. On je reprezent konfliktne i nasilne političke kulture koja podrazumeva uvrede, omalovažavanje, potcenjivanje i nipodaštavanje svih koji misle drugačije. Na svaku kritiku reaguje fiziološki, celim bićem, jasno dajući do znanja da prezire i mrzi oponente, novinare i sve građane koji ne dele njegove političke stavove“, kaže Novaković.

Borislav Novaković Foto: N1

Naš sagovornik ističe da je Vučić “Srbiju pretvorio u zverinjak nasilništva”.

„Ako političke protivnike označavate „hijenama i lešinarima“, vi od njih pravite legitimnu političku metu, jer zašto bi se neko posle takvih diskvalifikacija, ustezao i obuzdavao da se fizički obračuna sa svima koji se suprotstavljaju njegovoj politici“, dodajući da živimo u „političkoj predistoriju u kojoj se zakoni i institucije povlače pred provalom nasilja”. O namernoj polarizaciji društva, Novaković smatra da se Vučić nikada ni ne postavlja kao državnik, već prvenstveno kao stranački lider.

„Vučić nikada u ravni elementarne političke kulture nije ni bio predsednik svih građana, dakle neko ko ujedinjuje, objedinjuje i okuplja građane nevezano od njihovih političkih opredeljenja, naprotiv, on je uvek bio i ostao samo rigidni predsednik SNS-a“, kaže Novaković.

On smatra da je navodni “narodni” skup zapravo Vučićev pokušaj da poništi “novu političku realnost koja je stvorena u danima iza nas”.

„Slika Vučića kao suverenog gospodara koji zna svaki detalj političkog života i sigurnom rukom upravlja državom raspala se u paramparčad. Ništa on više ne kontroliše. On ne ume da vlada ni svojim emocijama, a kamoli državom“, kaže Novaković, dodajući da “stara slika svemoćnog i sveprisutnog Vučića više ne postoji ni u forenzičkim tragovima”, dodaje Novaković.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš smatra da je Vučićev kontramiting još jedan rijaliti za narod.

„Kontramiting je naprednjački kulturni model koji se nalazi u rijaliti kulturi. Njemu odgovara zatupela, neobrazovana i nasilna Srbija, a ne demokratska, proevropska Srbija u kojoj vladaju sloboda medija i demokratija“, kaže Kostreš.

Foto: Medija centar Beograd

On takođe smatra da je svenarodni miting ujedno i uvod u treću fazu mimikrije Aleksandra Vučića.

„To će ujedno biti i promocija novog pokreta čije stvaranje ima za cilj da se produži vladavina Aleksandra Vučića i njegove organizacije, a za koju je jasno još od prošlih izbora da je u silaznoj putanji. To što on naziva Narodnim pokretom je ništa drugo do novo ime za stare radikale i malo svežije naprednjake“, izjavio je lider LSV.

Najavu da će se na stranačkom mitingu Vučić prisilno dovedenim ljudima obratiti kao državnik, Kostreš smatra “opasnom idejom”. Šta je od svega navedenog zapravo ideja Vučićevog “najvećeg narodnog skupa u istoriji Srbije” nije najjasnija ni onima koji mu prisustvuju. Uprkos tome što su danima pre skupa dobili jasna uputstva šta im je činiti, ko nosi barjak, ko maše zastavicom, a ko viče “Aco Srbine” i “Tako je”, predsednikovi simpatizeri su u Beogradu iz različitih motiva, odnosno sa različitih stranačkih spiskova.

Možda je najslikovitiju motivaciju dolaska skup dao je jedan od radnika novosadskog komulanog preduzeća “Čistoća”, koji je pošteno priznao da mu je “bolje da danas šeta po Beogradu, nego da prazni kontejnere po Novom Sadu”.

BONUS VIDEO Autobusi iz Kragujevca krenuli za Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare