Ona na tom spisku nije mama četvoro dece sa slabim srcem i diskus hernijom. Nije koleginica, nije supruga, nije čak ni idealni glasač Aleksandra Vučića. Ona je broj, a nekoj drugoj mami su rekli da mora da se postara da taj broj za jedan dan pređe više od 700 kilometara i stoji u gužvi nekoliko sati. Mamini šefovi su pravili spiskove. Zamolila me da ne dramim i ne "pišem tamo po novinama“ jer nije lako nikom i ne želi da se izdvaja.

Moja mama glasa za Vučića. Gotovo otkad znam za sebe. Zbog njega, ona, s prezimenom koje se ne završava na „ić“, glasala je svojevremeno i za radikale, a ne moram, niti želim da objašnjavam retoriku desničara u ovom gradu devedesetih i ophođenje prema ljudima čije se prezime završava na „ov“. Osim komšije radikala čika Pere, on nas je gotivio.

I tata glasa za Vučića. Tata je glasao i za Slobu, pa je morao u rat, sad mu je verovatno dovoljno to što nije rat. Ja i tata ne smemo da pričamo o tome jer se uvek posvađamo.

Pročitajte još:

Mama je glasala za Vučića i dok je s tatom podizala četvrto dete, s jednom platom. Dala je Republici Srbiji tri građanke i jednog građanina. Od vlasti koja potencira povećanje nataliteta, mama je dobila jedno veliko ništa, uz bonus u vidu šake lekova i narušenog zdravlja. Tata je dobio decu koja se boje za budućnost u njegovoj zemlji i svađaju s njim kad gledaju Skupštinu. Možda od te galame ne čuje da ga bez obzira na sve volimo.

Mama je glasala za Vučića i kad je radila po 48 sati nedeljno za 30.000 dinara i nije se žalila na njega, dok se on tom fabrikom hvalio. Žalila se na bolove u leđima. Sad ima diskus herniju i ponekad ne može da hoda. Glasala je za njega i kad je ostajala bez zdravstvenog osiguranja zbog raznih kombinacija s ugovorima koje pravi kompanija kojom se on hvali, u trenucima kad joj srce nije baš radilo kako treba.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Mama ima profil idealnog glasača Aleksandra Vučića. Mamine ruke koje šiju su na fotografiji kalendara koji verovatno visi u kancelarijama Minstarstva odbrane. Ona je zbog toga bila baš radosna. Mamine ruke su šile uniforme aktuelnim ministrima. Radost jednaka, osim kad joj dođe unuka koja živi na 400 kilometara, a ona mora vikendom da radi, tad je baš znala da se naljuti. Zbog posla se naljuti i kad počnem da se iščuđavam jer je odbila predloge lekara da ide na komisiju za invalidsku penziju. Želi da radi. Mama ustaje u 5 ujutru već dve decenije i radi svoj posao fenomenalno, iako se školovala za nešto sasvim drugo. Mama je idealni glasač Aleksandra Vučića.

Mamini šefovi su pravili spiskove. Mama je zamolila da ne dramim i ne „pišem tamo po novinama“ jer nije lako nikom i ne želi da se izdvaja. Ona na tom spisku nije mama sa slabim srcem i diskus hernijom. Nije koleginica, nije supruga, nije čak ni idealni glasač Aleksandra Vučića. Ona je broj, a nekoj drugoj mami su rekli da mora da se postara da taj broj za jedan dan pređe više od 700 kilometara u punom autobusu i stoji u gužvi nekoliko sati. Koje su muke druge mame ne znam, ali znam sigurno da ne želim da ih ima.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Druga mama je jutros čula moj plač kroz zvučnik telefona moje mame. Moj neartikulisani vapaj, bolje rečeno. Moj nekontrolisani strah, zato što je mama „žilava“ i ume svašta da istrpi, ali joj se u glasu čulo da ovog puta nije u stanju. Nije rekla da se plaši. Nije morala.

Druga mama je čula moj neartikulisani vapaj i pitala moju mamu šta se to dešava.

„Deca mi se sekiraju i plaču. Znaju da ne mogu da izdržim toliki put i stajanje“.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Hvala drugoj mami što je broj ponovo postao čovek.

P.S. Molim vas, ne vređajte danas ljude iz provincije u autobusima. To su naše majke i očevi. Većina zaslužuje zagrljaj i obećanje da će sve to proći.

P.P.S. Autor ovog teksta je saradnik portala Nova.rs, ali iz razumljivih razloga nije želeo da mu objavljujemo ime.

BONUS VIDEO: SNS autobusi okupirali Novi Beograd oko Palate Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare