Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/

Nije poznato kada će se nastaviti konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine koja je na pauzi od 9. februara, saznaje 021.rs.

Prošlo je više od mesec dana otkako je počela sednica pokrajinskog parlamenta, i tokom proteklih nedelja nijedan akter vlasti nije dao bilo kakvu izjavu o tome kada će biti formirana vojvođanska vlast.

Opozicija smatra da je ova situacija posledica toga što se Srpska napredna stranka prvenstveno bavi izborima u Beogradu i formiranjem Vlade Srbije, piše 021.

Kada je početkom februara započeta sednica Skupštine Vojvodine i kada su verifikovani mandati, a potom proglašena pauza, očekivalo se da će relativno brzo uslediti nastavak, jer SNS, sa partnerima iz SPS i SVM, ima više nego dovoljan broj glasova da i dalje vlada Pokrajinom. Međutim, umesto toga, usledila je tišina, i ništa se ne dešava nedeljama.

Izgleda da to neće uskoro biti rešeno, jer čak ni postojeći propisi nisu definisali rokove u kojima treba izabrati predsednika Skupštine Vojvodine, potpredsednike, i doneti druge odluke koje bi značile da je okončan proces konstituisanja.

Iako je prema članu 82. Poslovnika o radu Skupštine Vojvodine propisano da sednica treba da se nastavi u roku od 30 dana ako je prekinuta, u sekretarijatu Skupštine Vojvodine za 021.rs navode da u ovom slučaju to ne važi, ali nisu naveli u kom roku će sednica biti nastavljena.

„Obaveštavamo Vas da nisu nastupili uslovi iz člana 82. Poslovnika o radu Skupštine APV, da bi se smatralo da je sednica Skupštine prekinuta, stoga Skupština nije obavezna rokom od 30 dana za nastavak sednice. Nakon sprovedenih konsultacija u pauzi sednice, poslanici i javnost biće blagovremeno obavešteni o njenom nastavku. Krajnji rok za izbor Pokrajinske vlade jeste 90 dana od dana konstituisanja Skupštine APV, u skladu sa Statutom APV. S tim u vezi, pre isteka navedenog roka biće izabrano i rukovodstvo Skupštine APV“, navode u sekretarijatu za 021.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar