sednica Narodne skupštine Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Skupština Srbije potvrdila je više sporazuma koji su potpisani u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Završeno redovno jesenje zasedanje.

Podržali su Sporazum o saradnji u veterinarsko, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje koji je potpisan u Tirani 21. decembra, u okviru Otvorenog Balkana.

Skupština Srbije izabrala je 10 sudija za sudove u Gornjem Milanovcu, Majdanpeku, Užicu, Zrenjaninu, Čačku i Kraljevu.

Za sudiju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu izabrana je Katarina Jevtović, za sudije Osnovnog suda u Majdanpeku izabrani su Ivana Izvonar, Vladimir Stajić i Jelena Petrović, a za sudije Osnovnog suda u Užicu Branka Šarenac, Aida Nikitović i Marija Rakić.

Za sudije Privrednog suda u Zrenjaninu izabrani su Gordana Stanisavljević Kirćanski, u Čačku Svetlana Danilović i u Kraljevu Ana Majstorović.

Poslanici su za člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije izabrali pravnika Čedomira Radojčića na period od pet godina.

„Srpska veterina i srpska fitosanitarna zaštita su apsolutno spremne za ovaj projekat od ponedeljka 3. januara“, rekao je ministar poljoprivrede u raspravi Branislav Nedimović u Skupštini Srbije.

On je podsetio da do sada uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla u međusobnoj trgovini između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Prema njegovim rečima, sa ovim sporazumom te barijere se apsolutno ruše.

„Potpuno su usaglašene laboratorijske analize za ove tri zemlje, i sve što je izdato u Tirani važi i u Zrenjaninu, sve što je izdato u Novom Sadu važi i u Tetovu…“, rekao je ministar.

Potvrđen je i Sporazum za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu kojim se uređuju uslovi za slobodan pristup tržištu rada, kao i uslovi za registrovanje državljana strana ugovornica.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je u raspravi da sporazum ima za cilj da olakša slobodan pristup tržištu rada ovih zemalja, odnosno pojednostavljenje ulaska, kretanja, boravaka i rada državljana tri zemlje.

„Sporazumom su definisani osnovni pojmovi. Jedan od osnovnih pojmova koji se definiše ovim sporazumom je i Identifikacioni broj Otvorenog Balkana“. To je jedinstveni broj koji svaka Ugovorna strana dodeljuje svom državljaninu radi korišćenja elektronskih usluga u okviru inicijative Otvoreni Balkan“, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Skupština Srbije završila je redovno jesenje zasedanje intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“.

Poslanici su pre toga usvojili zaključke nadležnih skupštinskih odbora povodom razmatranja izveštaja o radu Agencije za sprečavanje korupcije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2020. godinu.

BONUS VIDEO: Protest protiv Otvorenog Balkan ,zapaljena srpska zastava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar