Foto: REUTERS/Florion Goga

Albanski premijer Edi Rama doneo je odluku da samit inicijative Otvoreni Balkan bude održan u Elbasanu, umesto u Tirani, gde su danas ispred sedišta Vlade počeli protesti pristalica Saljija Beriše usmereni protiv održavanja tog skupa i gde je zapaljena srpska zastava, prenosi ABC njuz.

Kako je ranije najavljeno, Vučić je trebalo u Tirani da ima neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a u utorak je predviđeno održavanje više sastanaka.

Međutim, radna večera trojice lidera biće održana večeras u Elbasanu, nakon što je albanski premijer Edi Rama odlučio da samit inicijative Otvoreni Balkan bude preseljen iz Tirane, pošto su se  pristalice bivšeg albanskog premijera Salija Beriše okupile danas oko 16h u Tirani i zapalile i gazile srpsku zastavu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u Elbasan su stigli oko 18.30 sati.

Foto: REUTERS/Florion Goga

Na večeri se očekuje i prisustvo višeg savetnika u Atlantskom savetu Džima O Brajena i potpredsednika Fondacije za otvoreno društvo Aleksa Soroš.

Predviđeno je i potpisivanje šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Kako javlja Top Channel, Beriša se sa svojim pristalicama nalazio ispred zgrade premijera Edija Rame, koji je domaćin samita.

Prvo su se okupili ispred sedišta Demokratske partije, a potom otišli ​​ispred zgrade premijera, ali se navodi da su vrata u zgradi blindirana kako bi se izbegao bilo kakav incident, dok su se tu nalazili i vodeni topovi.

Foto: REUTERS/Florion Goga

Top Channel javlja da je bilo nekoliko stotina demonstranata, dok su sami aktivisti naveli da ih je bilo nekoliko hiljada.

U regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan za sada su uključene samo Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Sutra od 9 časova započinju prvi sastanci, dok će zaključke Rama i Vučić izneti na konferenciji za medije oko 13 časova.

Foto: REUTERS/Florion Goga

Vučić, Rama i Zaev pozvali su u subotu Prištinu, Sarajevo i Podgoricu koji ne podržavaju „otvoreni Balkan“ da im se pridruže.

U međuvremenu, trojica lidera nemačkoj javnosti obratila su se autorskim tekstom FAZ-u, u kojem su zatražili podršku Nemačke za Otvoreni Balkan.

Prema pisanju medija u Albaniji, za održavanje reda i mira tokom protesta angažovano je više od 2.000 pripadnika policije, a osim specijalaca, angažovani su i snajperisti.

BONUS VIDEO: Protest protiv Otvorenog Balkana, zapaljena srpska zastava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar