Ostanak Aleksandra Vulina na mestu direktora Bezbednosne informativne agencije je pod velikim znakom pitanja, saznaje Nova.rs. I ne samo zato što je njegova smena jedan od zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”, već i zbog toga što predstavnici zapadnih zemalja ne žele saradnju sa BIA dok je Vulin na njenom čelu. Spekuliše se da je kandidat za njegovog naslednika Zlatibor Lončar, nekadašnji ministar zdravlja.

Na spisku niza uslova sa protesta “Srbija protiv nasilja”, koji se nedeljama održavaju u Beogradu, je i smena Aleksandra Vulina sa čela direktora Bezbednosne informativne agencije. Međutim, njegov odlazak sa te pozicije već dugo traže i sa Zapada.

Vulin je 1. decembra prošle godine postavljen na čelo BIA, a na taj potez Vučićeve vlasti burno je reagovao deo domaće javnosti, ali i predstavnici zapadnih zemalja.

Tako je početkom januara američki ambasador Kristofer Hil na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem rekao da će saradnja sa BIA u narednom periodu biti “duboko zamrznuta”, te da je posle razgovora u Vašingtonu zaključeno da kadrovska rešenja u Bezbednosnoj informativnoj agenciji predstavljaju veliki problem za SAD, objavio je ranije N1.

Hil je tada rekao da, sa druge strane, SAD žele da intenziviraju saradnju s nekim drugim resorima Vlade Srbije, a među njima je i MUP, kao i da će organizovati posetu ministra policije Bratislava Gašića Vašingtonu.

Na Vulinovo postavljenje u BIA blagonaklono nisu gledali ni u EU. Tako se njegovo ime pominje i u Izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji u kome piše da je on poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici, te da je u prošlosti delio sa ruskim vlastima informacije o sastancima ruske opozicije u egzilu.

Podsećamo, Vulin je glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim. Kako je Kara-Murza ranije izjavio za “Novu”, samo dva dana nakon tog skupa Vulin je otputovao u Moskvu i i transkripte njihovih razgovora predao Patruševu.

Prema našim informacijama, Vučić je sada i zaista spreman da razmotri njegovu smenu.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/Antonio Ahel/ATAImages

Da je tako povrđuje donekle i njegovo ćutanje o tom zahtevu sa protesta, dok je u isto vreme žustro branio Bratislava Gašića.

U delu političke javnosti već se spekuliše da bi na njegovo mesto mogao da dođe Zlatibor Lončar, bivši ministar zdravlja i funkcioner SNS, koji je već dugo u medijskoj ilegali.

Posle osam godina u Ministarstvu zdravlja, on se nije našao na spisku novih ministara. Pričao se da će doći na čelo Urgentnog centra, ali to se nije desilo.

Helikopter, veze sa zemunskim klanom…

Lončar je povezivan sa više afera.

I pre nego što je postao politički aktivan, dovođen je u vezu sa Zemunskim klanom i sa njegovim vođom Dušanom Spasojevićem, a fotografija koju je u januaru 2017. novinarima pokazao lider NS Velimir Ilić, potvrdila je da je zaista postojala određena veza između njih.

Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bivši ministar se retko oglašavao kad je reč o navodima o njegovoj povezanosti sa Zemunskim klanom.

“Posle operacije koja je bila uspešna, otac njegov (Dušana Spasojevića) je izašao, bio je kod njega kući, pozvao me je da mi se zahvali i hteo da me upozna sa tada najmoćnijim političarem iz vlasti. Otišao sam, upoznao sam se sa čovekom, on je insistirao i da se slikamo“, ispričao je Lončar za RTS.

O vezama, tada lekara Lončara sa Zemunskim klanom, prvi put se saznalo tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tada su svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili da je Lončar pomogao članovima klana da se reše jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, “ubrizgao nešto” u infuziju. Za to delo nagrađen je stanom na Novom Beogradu, koji je, prema pisanju KRIK-a, “kupio” od supruge Sretka Kalinića, jednog od najpoznatijih članova Zemunskog klana.

Lončar je bio u centru pažnje javnosti i u martu 2015, kada je u padu helikoptera stradalo sedam ljudi tokom akcije spasavanja bolesne bebe. Njega i tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, pojedini mediji su optuživali da su preusmerili sletanje spasilačkog helikoptera sa vojnog Aerodroma „Batajnica“ na civilni Aerodrom „Nikola Tesla“, iako je ovaj prvi bio adekvatniji u tom slučaju. Lončar je na optužbe odgovorio da nije on kriv, već je mesto sletanja promenjeno zbog pogoršanih meteoroloških uslova.

BONUS VIDEO Opozicija predala Vladi zahtev za ostavke Gašića i Vulina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare