“Ne dam Batu Gašića”, “Spreman sam da razgovaram o REM-u”, “Potpisao bih smenu rukovodstva RTS-a”... O gotovo svim zahtevima sa protesta “Srbija protiv nasilja” izjašnjavao se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne i o smeni Aleksandra Vulina sa funkcije direktora BIA. O Vulinu ćuti.

Desetine hiljada građana iz nedelje u nedelju protestuje na ulicama Beograda, a Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti isporučen je niz zahteva, od kojih je nekoliko ispunjeno. Ministar prosvete Branko Ružić podneo je ostavku, sednica Skupštine koju je sazvala opozicija je u toku, a za koji dan trebalo bi da bude i ukinut rijaliti program Zadruga.

Vučić nije govorio o oduzimanju nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i zabrani štampanih medija koji promovišu nasilje, a u javnosti se ni ne očekuje da bi ikada pristao na taj zahtev opozicije.

Sa druge strane, pričao je da nikada neće pristati na smenu ministra policije Bratislava Gašića, navodeći da nema njegove odgovornosti za masovna ubistva na Vračaru i okolini Mladenovca, dok se o Aleksandru Vulinu nije izjašnjavao nijednom. Zašto?

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, navodi za “Novu” da je, s jedne strane, Vulin blizak Vučićev saradnik i da ga se tako lako ne bi odrekao.

“Vulin je lojalan Aleksandru Vučiću lično i u tom smislu mu je potreban u sistemu. Sa druge strane, smena Aleksandra Vulina bi na neki način značila da je Vlada prihvatila odgovornost za ono što se dogodilo u dve pucnjave, a za Vladu je dosta važno da ne pokaže da prihvata neposrednu odgovornost za ta dva tragična dešavanja”, smatra Burazer.

Nikola Burazer, Centar savremene politike, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Nikola Burazer Foto: Newsmax Adria

On kaže da je to nešto što smo ranije viđali i dodaje da želi da pokaže snagu i nedodirljivost da neće popustiti pred zahtevima tog tipa. Podseća da Vučić posle afere helikopter nije hteo da smeni Gašića, a onda je nakon nekog vremena tog istog Gašića smenio zbog jednog seksističkog ispada.

“Taj paradoks je lako objasniti. U prvoj situaciji bi smena Gašića značila da je Vlada prihvatila odgovornost, da je u sistemu nešto zakazalo, dok je u drugoj situaciji bio lični gaf koji je vrlo lako sankcionisan i Vlada je htela da se opere od Gašića”, dodaje Burazer.

Na naše podsećanje da Vučić brani Gašića i javno govori da neće da ga smeni, a o Vulinu ćuti, naš sagovornik navodi da je možda i zahtev za smenu direktora BIA ostao po strani.

Politikolog Boban Stojanović kaže da je njegov utisak da Aleksandar Vulin nije u fokusu.

“I ja sam uvek govorio Ružić, Gašić… Čak sam i ja zaboravio na Vulina. Nema ga u javnosti. Možda je to razlog. Posle tragedije smo viđali i Gašića i Ružića, a otkad je postao direktor BIA Vulin je nestao u javnosti”, navodi Stojanović za “Novu”.

Boban Stojanović Foto: N1

On podseća da Vučić ćuti i oduzimanju nacionalne frekvencije TV Pink i Hepi i slaže se da taj zahtev verovatno nikad ne bi ispunio.

“Ali to su po meni najvažniji zahtevi, nešto što strukturno i suštinski može da poljulja poluge vlasti SNS. Propagandni mediji su glavni stub vlasti”, zaključuje Stojanović.

Vulin u Moskvi i u izveštaju EP

Iako se Aleksandar Vulin zaista ne pojavljuje u javnosti, nije nestao iz vidokruga međunarodnih institucija. Nedavno je skrenuo na sebe pažnju odlaskom na Međunarodnu bezbednosnu konferenciju u Moskvu, a njegovo ime pominje se i u Izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji.

U tom dokumentu izražava se zabrinutost zbog njegovog imenovanja na mesto direktora BIA, navodi se da je on poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici, te da je u prošlosti delio sa ruskim vlastima informacije o sastancima ruske opozicije u egzilu.

Aleksandar Vulin Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Podsećamo, Vulin je glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim. Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivovarova koji je osuđen na pet godina zatvora, a zatim je uhapšen i Kara-Murza, a potom i osuđena na 25 godina zatvora.

Kako je Kara-Murza ranije izjavio za “Novu”, samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara Vulin je otputovao u Moskvu i i transkripte njihovih razgovora predao Patruševu.

BONUS VIDEO Da li Vulin stoji između Srbije i Amerike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare