Zlatibor Loncar
Ilustracija:Slađana Đermanović/Nova.rs

Od mladog hirurga koji je rado drugovao sa pripadnicima ozloglašenog Zemunskog klana, do ministra zdravlja u najtežem periodu za srpsko zdravstvo - ovako bi ukratko mogla da glasi karijera Zlatibora Lončara, funkcionera vladajuće stranke i bivšeg direktora Urgentnog centra.

U javnosti se nekoliko puta govorilo o vezama Lončara sa vođom zemunaca Dušanom Spasojevićem, a fotografija koju je u januaru 2017. godine novinarima pokazao lider Nove Srbije Velimir Ilić, potvrdila je da je zaista postojala određena veza između njih.

Foto: Ozonpress

No, vratimo se na početak. O vezama, tada lekara Zlatibora Lončara sa Zemunskim klanom, prvi put se saznalo tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tada su svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili da je Lončar pomogao članovima klana da se reše jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, “ubrizgao nešto” u infuziju. Za to delo nagrađen je stanom na Novom Beogradu, koji je, prema pisanju KRIK-a, “kupio” od supruge Sretka Kalinića, jednog od najpoznatijih članova Zemunskog klana.

Kako su navodi, veze ministra sa Zemuncima postajale  su ozbilnije, pa se tako u čitavu priču uključio tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naravno, sa idejom da odbrani svog saradnika.

„On mi je rekao da je operisao oca jednog od tih ljudi, da su ga pozvali u kafić preko puta da se zahvale. Tamo je nastala ta slika. Da je nešto krio, verovatno se ne bi ni slikao“, rekao je tada Vučić, dodajući da veruje ministru Lončaru.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sam ministar se retko oglašavao kad je reč o navodima o njegovoj povezanosti sa Zemunskim klanom, a kad je to činio, delovao je prilično neubedljivo.

PROČITAJTE JOŠ...

“Posle operacije koja je bila uspešna, otac njegov (Dušana Spasojevića) je izašao, bio je kod njega kući, pozvao me je da mi se zahvali i hteo da me upozna sa tada najmoćnijim političarem iz vlasti. Otišao sam, upoznao sam se sa čovekom, on je insistirao i da se slikamo“, ispričao je Lončar za RTS, dok je na pitanje da li su fotografije napravljene u vili Zemunskog klana u Šilerovoj imao neodređen odgovor.

“Ovo što je slikano, to je blizu njihove kuće. Da li se to zove Šilerova ili ne. Tu su bili izloženi automobili, motori, neki bilijar, kafić u koji je mogao svako da uđe. Nije to kuća, to je tržni centar koji je tu bio u blizini”, rekao je Lončar.

O vezama Lončara sa Zemuncima govorio i načelnik UKP Milović

Posebnu pažnju, privukla je tvrdnja bivšeg načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića, koji je takođe potvrdio da su članovi ovog klana svedočili o vezama sa Lonačarem.

Podsetimo, Milović je za KRIK naveo da se ministar zdravlja pojavljuje u predmetu “zemunci” i da su svedoci potvrdili već pomenutu priču o kupovini stana.

“Kupio je stan od supruge Sretka Kalinića (glavni ubica „zemunaca“), a Miladin Suvajdžić – Đura Mutavi („zemunac“ i svedok saradnik) po nalogu Dušana Spasojevića (šef zemunskog klana) mu je obezbedio nameštaj za taj stan”, preneo je Milović za KRIK izjave svedoka.

Rodoljub Milović
Rodoljub Milović Foto: N1

Nakon ove izjave, ministar je rekao da su “nadležni organi jedini relevantni da daju odgovor.

“Prvi sam koji se zalaže za demokratiju i da se o tome priča, ali neka nadležni provere svaki detalj, neka oni to ispitaju jer istine ne mogu biti dve. Oni su jedini relevantni da daju odgovor. Zašto bih se ja oglašavao pored njih“, naveo je Lončar.

Međutim nadležni se nisu oglasili do danas, a Lončar je svoje ministarsko mesto održao do kraja mandata. Štaviše, pohvale na njegov račun u prethodnom periodu stizale su sa raznih strana, a i sam rado ističe da je zahvaljujući mudrom vođstvu, zajedno sa predsednikom države, uspeo da očuva zdravstveni sistem Srbije u teškim vremenima.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare