Predstavnici dela opozicije koja je organizovala protest "Srbija protiv nasilja" okupili su se ispred zgrade Vlade Srbije, kako bi predali odštampane ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina. Članice opozicionih stranaka ušle su u Vladu i u pisarnici predale ostavke.

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka, rekao je ispred Vlade, da je juče u Novom Sadu ubijena još jedna žena.

„Policija traži da se prijavi nasilje, a kad se prijavi, dešava se da ih više nema. Ko je odgovaran za arsenal oružja pronađenog kdo psihopate Blažića u Mladenovcu? Celo selo zna, a jedino policija i BIA o tome pojma nemaju. Zato smo ovde da tražimo od Gašića, Vulina da urade ono što mogu da urade, a to je da se sklone sa ovih funkcija. Bolje je da to urade sami, nego da ih narod menja na ulici“, rekao je Ćuta.

Foto:Screenshot/Facebook/Ne davimo Beograd

On je poručio Orliću, koji nije prihvatio zahtev opozicije za sazivanje sednice, da ako neće da razgovara u Skupštini, razgovaraće na Gazeli.

„Šta se dešava u REM-u kada poslanice traže od Olivere Zekić i ostalih članova REM-a da se sklone, Zekić se zaključava“, izjavio je Ćuta.

On je pozvao građana da dođu sutra u 18 sati na protest, u sklopu kojeg će kao znak upozorenja biti blokirana na dva sata Gazela.

„Da se sutra u što većem broju okupimo ispred Skupštine i blokiramo Gazelu. To je jedino mesto, ispostavilo se, posle kog Vučić popušta. Oni koji nam govore da sistem nije zakazao moraju da idu. Ili će to uraditi sami, ili će na ulici“, izjavio je Jovanović i dodao da će naknadno saopštiti plan građanima kakav je plan za dalje blokade, ako zahtevi ni posle sutrašnjeg protesta ne budu ispunjeni.

„Mi nismo tu da bilo koga maltretiramo, nazivamo hijenama… Na prošlom protestu pokazali smo kako je to kad u tišini protestuješ i ne držiš političke govore. To će biti i ovog puta. Na to smo dobili uvrede, pretnje…“, naveo je Jovanović.

Zahteve su predale Biljana Stojković i poslanice Dragana Rakić, Biljana Đorđević, Danijela Nestorović, Marina Lipovac i Danijela Grujić.

Rakić za Nova.rs navodi da je sve prošlo bez problema i da je službeniku bilo jasno zašto su došle.

„Prvo smo legitimisane kad smo ušle u Vladu, a potom otišle u pisarnicu, koja radi, za razliku od one u REM-u. Ostavke koje su predate su zaprimljene“, kaže Rakić.

Članovi opozicionih partija juče su u „pet do 12“ pokušali da predaju i odštampane ostavke članova Saveta REM-a, ali je ta institucija bila zaključana. Ostavke su zalepljene na vrata.

Foto:ne davimo beograd

Za petak je zakazan novi protest „Srbija protiv nasilja“, koji će, kako se planira, obuhvatiti i blokadu mosta Gazela.

Podsećamo, u ponedeljak je u Beogradu, Novom Sadu i više drugih gradova u Srbiji održan protest protiv nasilja, a samo u prestonici okupilo se više od 50.000 građana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na protestu su pročitani ključni zahtevi – momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa koji promovišu nasilje, agresiju nemoralna ponašanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje i agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks. Takođe, zatražena je smena rukovodstva RTS zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, agresiju i kriminal, kao i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi.

Demonstranti su zatražili smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i održavanje sednice Skupštine na kojoj će se razmotriti poverenje Vladi Srbije.

Protest su organizovali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni.

BONUS VIDEO Narodne poslanice ispred REM-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar