Foto: Nova.rs, Shutterstock

Stanje u Elektroprivredi Srbije, "moguće" državno finansiranje Telekoma Srbija i informacije koje je BIA, pod vođstvom Aleksandra Vulina, dostavljala Rusiji o Vladimiru Kara-Murzi, koji je u toj zemlji osuđen na zatvorsku kaznu zbog opozicionog delovanja, samo su deo novih amandmana koje su poslanici Evropskog parlamenta podneli na izveštaj o Srbiji.

Na izveštaj sa 104 tačke, koji je usvojen na Odboru za spoljne poslove Evropdskog parlamenta, podneto je još 11 amandmana o kojima će se raspravljati na Plenarnoj sednici, piše N1.

Poslanici Liberala, Socijaldemokrata i Zelenih traže da se u izveštaj uvrsti „zabrinutost poslanika zbog slučaja Elektroprivrede Srbije, u kome su tužiteljke uklonjene iz procesa nakon što su počele istragu korupcije u tom preduzeću“.

Oni traže i da se iz amandmana, u kome se „izražava zabrinutost zbog mogućeg državnog finansiranja Telekoma, koji toj kompaniji daje nefer prednost i doprinosi pogoršanju situacije u kojoj se nalaze nezavisni mediji“, izbriše reč „moguće“, smatrajući da ne postoiji dilema da li se Telekom finansira iz državnih fondova.

Oni traže i da se iz osnovnog teksta izveštaja izbriše „zadovoljstvo zbog osnivanja Radne grupe za zaštitu novinara u okviru kancelarije Predsednice Vlade“, kao i da se, u članu koji govori „o medijima koji prenose anti-EU i pro-Ruske narative“, umesto teksta u kome se navodi da oni „izveštavaju pozitivno o vlasti“, jasno navede da su „bliski vlastima“ i da su „doprineli padu podrške javnosti EU integtracijama Srbije“.

Poslanici tri grupacije traže i da se u član u kome se „izražava zabrinutost zbog imenovanja za direktora BIA Aleksandra Vulina, poznatog po anti EU stavovima i pro-Kremaljskom retorikom, a koji je u prošlosti sa ruskim vlastima delio informacije o sastancima ruskih opozicionara u egzilu“, doda i konkretan slučaj novinara i političkog aktiviste Vladimira Kara-Murze, koji je u Rusiji osuđen na 25 godina zatvora.

U odvojenom amandmanu, Socijaldemokrate zasebno traže i da se u izveštaj uvrsti „žaljenje što pojedini visokorangirani državni službenici nastavljaju da banalizuju i ismevaju slučaj Savamala u javnosti, uprkos ozbiljnosti kršenja vladavine prava u tom slučaju“.

Zeleni u svom amandmanu traže da se „izrazi žaljenje“ zbog toga što je Srbija prekršila dogovor Beograda i Prištine, pre svega Ohridski sporazum, tokom glasanja „protiv“ o prijemu Kosova u Savet Evrope, bojkotom lokalnih izbora na severu Kosova, „koji je orkestriran u Beogradu“, kao i zastrašivanjem srpskih opozicionih političara u tom kontekstu.

I poslanici Levice traže dodatne izmene, da se u novom amandmanu pohvali „eksplicitan poziv koji su vlasti u Srbiji uputile bosanskim Srbima za reintegraciju njihovih predstavnika u instiutucije Bosne i Hercegovine“ i uputi zahtev Srbiji da nastavi da radi na spuštanju tenzija između vlasti Republike Srpske i Federacije BiH.

Izveštaj poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika o Srbiji naći će se na dnevnom redu te institucije u utorak, kada će poslanici raspravljati o tekstu izveštaja sa 104 tačke, ali i novopodnetih 11 amandmana.

Glasanje u Evropskom parlamentu je zakazano za sredu.

BONUS VIDEO: Evo kako se Bilčik branio od optužbi da je hteo da skloni „Telekom Srbije“ iz izveštaja Evropskog parlamenta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare